Nyheter

Polisen som blev ordningsvakt

Nyheter Klivet från att vara polis till att bli ordningsvakt är ett kliv som inte är vanligt. Snarare så ovanligt att det bara är Marcus Jonsson från Värnamo som gjort det. I hela landet.

Marcus Jonsson stortrivs i rollen som egen företagare i säkerhetsbranschen.

Efter tio år som polis har han nu landat i Värnamo. Med sitt nya företag, Majosec AB. Ett företags om sysslar med säkerhet på många olika nivåer.

I begynnelsen var det många, inklusive hans far, som trodde att Marcus skulle bli fotograf. I stället utbildade han sig till till elektriker på Figy. Parallellt med detta hjälpte han pappa  Bengt i hans fotoaffär på Storgatan i Värnamo. Men 2006 började han på polishögskolan i Umeå. Två år senare, som nyutexaminerad polis fick han jobb hos polisen i Malmö. Hans område blev Rosengård, ett av landets tuffare bostadsområde.
– Där fick jag bland annat arbeta med grov brottslighet, jag arbetade en tid som yttre befäl och jag var med och ansvarade för högriskrättegångar, berättar han.

De sista åren flyttade han hem till Värnamo där han fortsatte som polis. Under sina totalt 10 år som polis har han skaffat sig unika kunskaper om säkerhet.
Kunskaper som han kunde ta med sig in i det civila livet. För den 21 maj 2018 lämnade han in batong och bricka och slutade sin anställning som polis. I stället startade han sitt företag, Majosec AB.
Ett företag som han sedan delat upp i två delar.

– Jag sysslar nu även med bevakning och uthyrning av ordningsvakter. – Men den delen har jag flyttat över i ett eget företag, förklarar han. Under sin år som polis så har han skaffat unik kompetens när det gäller säkerhet kring större event. Detta har resulterat i att han numera är säkerhetsansvarig för två stycken nöjesparker. Andra stora uppdrag som han fått sedan han startade egen är som säkerhetsansvarig för Pride-festivalen i Malmö och för Falsterbo Horse show.

Efter tio år som polis så har Marcus Jonsson sitt eget säkerhetsföretag.

Genom sitt företag har hans startat ett unikt samarbete med fyra- fem andra före detta poliser runt om i landet. Ett samarbete som resulterat i en del exotiska uppdrag. Bland annat som säkerhetsansvarig för en arabisk prins som brukar besöka Sverige, eller som säkerhetsansvarig för en större svensk tv-produktion som ambulerar runt om i landet.

Numera kan den före detta polisen titulera sig som ordningsvakt.
– För att få ha ett företag som tillhandahåller   ordningsvakter så måste man själv vara ordningsvakt. Så det är av den anledningen som jag har fått skaffa eget ordningsvaktförordnande, berättar han.
En inte allt för svår uppgift, eftersom hans erfarenhet som polis väger betydligt tyngre än väktarutbildningen.
– Polisutbildningen är på två år, ordningsvaktutbildningen är på två veckor, förklarar han.
Han får ofta frågan varför han slutade som polis.
– Jag vill poängtera att det inte var någon osämja eller att jag inte trivdes på jobbet.
– Men sedan jag var liten har jag haft två drömmar. – Ena drömmen var att bli polis och den andra var att starta eget företag. – Min far tyckte att jag kunde bli polis.
– Starta företag kan du göra senare,  sa min far till mig.

Branschen som han nu har börjar arbeta i expanderar ständigt. Efterfrågan när det gäller att skydda egendomar, event och privatpersoner ökar. Även kriminaliteten ökar.
– 2013 spådde jag att kriminaliteten i storstäderna skulle hamna ute på mindre orter. Så har det ju blivit, konstaterar Marcus Jonsson. Han menar att den grova kriminaliteten som man ser i USA också kommer till Sverige, med några års fördröjning.
Numera så handlar mycket av hans arbete och att förebygga brott. Föreläsningar om detta håller hand för andra företag och även ”kändisar” och politiker.
– Ett av företagets största målgrupper är säkerheten i paragraf 3-områden. – Det vill säga säkerhet på köpcentra, stadskärnor och liknande.
Till sin hjälp har han ett 20-tal ordningsvakter.
– Jag har varit varit  tvungen att tacka nej till en del folk. Men de som jobbar för mig kommer att få en unik vidareutbildning,  förklarar han.

Sist men inte minst. Nu för tiden finns det många tv-serie som speglar polisens vardag. Mer eller mindre verklighetstroget. Marcus Jonsson berättar att han själv, under sin tid som polis i Malmö fick förfrågan om han kunde medverka i tv-serien Bron.
– Men det tackade jag nej till.
– Bästa tv-polisen tycker jag för övrigt är Johan Falk, avslutar före detta polisen och numera säkerhetsexperten Marcus Jonsson.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Polisen som blev ordningsvakt

Det är långt ifrån den enda f.d polis som blivit ordningsvakt. Att skriva att Marcus är den enda i hela landet är lite synd. jag känner flera stycken

Johan Falk är ju urusel och har noll trovärdighet,fast det gäller iof alla svenska polisfilmer.

Kommentarsfunktionen är stängd