Nyheter

Polisen kartlägger 35-åringens sista timmar

Nyheter Rubriceringen på händelsen i Värnamo under torsdagsnatten är allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. Polisen kartlägger den döde mannens sista timmar för att få svar vad han gjorde på Lasarettsgatan under natten och arbetet gällande kriminella nätverken i stan.

Johan Borg fanns med på den digitala pressträffen idag. Arkivbild från i torsdags

Klockan 13.00 i dag bjöd region Öst in till presskonferens där Johan Borg, operativ samordnare för polisen i Värnamo, och Rickard Finndahl, chef för grova brotts-gruppen lokalpolisområde Höglandet och Värnamo, berättade hur helgens arbete varit.

– Under helgen har vi prioriterat en hög synlig närvaro i Värnamo. Detta för att invånarna ska få se att polisen är på plats och att de känner sig trygga. Vi har lagt mycket tid på att gå på stan för att träffa och prata med invånare. Vi märker ingen större oro bland invånarna. Vi har resursat de områden vi behövt. Vi har fortsatt med vår informationshantering och utredningsåtgärder, börjar Johan Borg berätta. 

– Vi ser inte i nuläget att det är en eskalerande konflikt i Värnamo. Vi har haft grova brott i Värnamo och nu har vi haft en förhållandevis lugn period. Med denna händelse är inte vårt arbete över. Det visar på att vi ligger rätt i prioriteringen och ett långsiktigt arbete pågår. På kort sikt prioriterar bevakar vi våra kriminella nätverk. Vi försöker att störa och lagföra, på så vis begränsar vi till fortsatt våld. Tillsammans med andra samhällsaktörer hjälper vi till när en kriminell ska lämna sitt förflutna. Man har svårt för att lämna sitt nätverk och samhället behöver erbjuda alternativ. Vi kommer att fortsätta och följa de kriminella individerna, narkotika- och vapenhantering. På lång sikt måste vi analysera varför situationen ser ut som den gör i Värnamo. Vi behöver hjälpa barn att gå klart skolan och vi ska erbjuda en meningsfull fritid med goda förebilder. Situationen i Värnamo skiljer sig, enligt mig, från andra större städer där vi har våldskonflikter. Vi har inga stora utanförskapsområden: flera av de personer vi har i kriminella nätverk är inte långt från arbetsmarknaden. Vi ser att vi kan förbättra och man kan gå tillbaka till ett normal liv. Vi kommer inte att ge upp det här arbetet, menar Johan Borg, operativ samordnare för polisen i Värnamo. 

Rickard Finndahl fortsätter:

  Rubriceringen på händelsen i Värnamo är allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. Vi har hållit ett flertal förhör och vi gör sedvanliga utredningsärende. Det som vi lägger kraft på är att kartlägga den döde mannens sista timmar. Varför anträffades denna man på just denna plats? Det kan finnas fler gärningspersoner som kan knytas till händelse. Den tekniska undersökningen är inte klar ännu, förhoppningsvis kan den ge svar på vad som hänt på platsen. Just nu vet vi inte vad det är för sort av sprängning. Rykten finns om att skrämma vittnen, det är inget som är klart i nuläget. Jag är övertygad om att Värnamobor har vetskap om den här händelsen. Man kan lämna tips anonymt till 114 14, berättar Rickard Finndahl. 

– Vi ser inte några direkta kopplingar till andra våldsdåd i närområdet eller regionen. Den kopplingen som kan föreligga är att den person som nu är avliden har kopplingar till ett kriminellt nätverk som tidigare varit med i konflikter, men det är där det stannar, säger Johan Borg. 

– När den här personen anträffades på platsen tyder det på att något gick snett. Han anträffades utanför fastigheten, vi kan inte säga exakt var han skulle eller var han har varit, vi måste ha mer utredningsåtgärder för att dra slutsatser. Där går vi inte in mer, i nuläget så jobbar vi vidare med det, säger Rickard Finndahl. 

En 35-årig man dog i explosionen i Värnamo tidigt på torsdagsmorgonen

Under helgen som varit har polisen inte lagfört någon och utredningen fortlöper.

– Vi har förhört 30–40 personer, vi har lagt ett stort fokus på närboende samt de tips som kommit in till oss. Vanligt folk ligger och sover vid den här tiden och då kan informationen vara tunn… Vi vill ogärna gå in och bekräfta något organisationsnamn, men vi har jobbat med detta sedan ett par år tillbaka och vi har bra koll på individerna i de olika nätverken. För ett par år sedan gick det lite enklare att förklara, då man kunde säga att det var två konstellationer och det var ett krig, om man uttrycker sig så. Så är det inte idag. I dag finns flera underliggande nätverk. Lojaliteten skiftar internt med kort varsel, beroende på skulder, oförätter eller tillgång på vapen och narkotika i vissa led, eller brist på i andra led. Vi kan inte påstå i dag att vi har den sortens krig som är mer som ett skyttevärnskrig mellan två parter. Det beror på dagsläget och det kommer inte att se ut likadant nästa vecka, bekräftar Johan Borg som tillägger att personen som avled tillhör en kriminell gruppering men väntar med att dra vidare slutsatser, då förundersökningen jobbar med teorier än så länge.

– Hur många som ingår i kriminellt nätverk i Värnamo varierar. Det är svårt att dra gränsen när någon är på väg in eller på väg ut ur nätverket, det är inte knivskarpt när personen är ingående i ett nätverk. Om personer som påstås vara fast i någon form av konstellation pratar vi om ett 25–30-talet personer. Hur det här har vuxit fram är en intressant fråga och det hade varit enklare att för några år sedan förklara situationen. Vi har sett nyetablering av gäng vi inte sett tidigare i staden. Den klassiska konflikten är att man konkurrerar om marknadsandelar, narkotika och makt. Sedan när det på något sätt har normaliserats med våld i de här konstellationerna får personerna svårt att lämna. Känslan är att en tydlig drivkraft hos flera nyckelpersoner är ryktbarhet och fruktad: desto hårdare klimat ger mer hänsynslöshet. Vi ser att personer som varit inne i det här har gjort ett uppvaknande, man trodde att det skulle vara coolt att ingå i ett nätverk, inte att personer dör.

Taggar

3 reaktioner på Polisen kartlägger 35-åringens sista timmar

Önskemål: Normalisera helgens polisnärvaro. Jag betalar mer än gärna lite extra i skatt för detta.

Polisen gör ett otroligt bra jobb men det kommer aldrig gå att få bukt med dessa kriminella gäng så länge det inte utdelas några direkta straff för innehav av vapen och sprängmedel. Regeringen måste agera nu. Dels behöver man kraftigt öka kapaciteten på landets anstalter, dels i tillägg öka straffet på vapenbrott.

Som det ser ut i dag kan en kriminell gå omkring med ett automatvapen på stan och enbart behöva skaka galler i en faktiskt tid på cirka fyra år för ett sådant allvarligt brott. Tills alldeles nyligen var straffet bara runt ett år.
Det är skrattretande. Vad är det lagstiftarna inte förstår? Snart är stora delar av landet sk ”icke-gå-zoner” på grund av att våra lagstiftare ser mellan fingrarna på dessa typer av brott. Vill vi ha det så?

Står politikerna på de laglydiga medborgarnas sida eller spelar man i samma lag som de kriminella? Det är dags att sluta tycka synd om dessa kriminella. De har gjort sitt val i livet och då ska de straffas därefter.

Politikerna tror att de kriminella frivilligt ska lämna brottets bana. Hur naiva kan man vara?

Kommentarsfunktionen är stängd