Nyheter

Polis JO-anmäler Jönköpings tingsrätt

Nyheter En polis blev nekad att delta i en rättegång via länk och hotas nu av ett vite på 4 000. Nu anmäler han Jönköpings tingsrätt till Justitieombudmannen (JO)

Genrebild David Alin

Det var P4 Jönköping som plockade upp nyheten om polismannens anmälan. Bakgrunden är att han blev kallad som vittne till en rättegång och ringde upp tingsrätten och hänvisade till att hans arbetspass låg natten innan rättegången och därtill körningen till Jönköping och önskade istället att få vittna via länk.

Men det avslogs av rättens ordförande
”Men de kunde inte berätta hur han motiverade beslutet. Jag hänvisade åter till att jag jobbar 22-07 och inte kommer kunna sova mellan att jag slutar och ska infinna mig på tingsrätten. Vilket kommer att innebära att jag kommer jobba mer än 13 timmar innan jag är tillbaks på polisstationen i Värnamo efter vittnesmålet”, skriver polismannen i sin JO-anmälan.

Han fortsätter med att berätta att han upplever detta som ett vanligt förekommande problem.
”Detta händer mig och många andra inom polisen som ofta blir kallade att vittna i olika ärende ganska ofta. Vissa gånger visar de hänsyn och låter oss vittna via länk eller telefon. Andra gånger inte. Domstolarna tar inte hänsyn till hur man arbeta utan hänvisa bara till att vi får vite på 4 000 kronor om vi inte infinner oss på utsatt datum och tid. Denna gången kom kallelsen sent och mitt schema var redan låst och jag kunde inte ändra det efter kallelsen”.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Polis JO-anmäler Jönköpings tingsrätt

Är det samma personer som har fattat detta obegripliga beslut om vite som sedan också ska döma blir man mörkrädd.
Det här är ren maktdemonstration orsakad av dålig självkänsla.
Bort med dessa ynkryggar!

Politikerna lovar Sveriges befolkning att de ska ta itu med den ökande brottsligheten, och att polisen ska få ökade anslag och befogenheter. Men när man läser denna artikeln så blir man både ledsen och besviken. Självklart skall polisen ifråga få hjälp av samhället och rättsväsendet i denna fråga. Otroligt att tingsrätter ska bötfälla poliser som gör sitt arbete. Skandal.

Om man jobbar hela natten dessutom i ett tungt yrke, går av passet klockan 7 på morgonen, hur tänker man då att en människa ska orka ge klarsynt vittnesbörd utan att sova? Nu måste det väl vara dags att visa polisen lite human hänsyn. Sömn är viktigt även för poliser. Samhället ska vara glad över att det fortfarande finns människor som vill jobba som polis, hur skulle det se ut annars? Varför inte ge poliser 4 000 kronor att åka på spa för och få lite återhämtning.

Poliser borde väl ändå kunna få sin vila vill man tycka. Trötta eller utslitna vill man nog inte träffa på. Borde egentligen gälla alla just nattpass, vara klar i huvudet. Märkligt.

Kommentarsfunktionen är stängd