Nyheter

Plus för kommunens ekonomi

Nyheter När bokslutet för 2021 är klart och redovisat visar resultatet på ett överskott med 100 miljoner kronor. Pengar som till stor del är resultatet av de extra statsbidragen under pandemiåren.

Synen på dessa pengar splittrar åsikterna mellan Mikael Karlsson, Centerpartiet, som är kommunstyrelsens ordförande och Azra Muranovic som är socialdemokratiskt oppositionsråd.

Azra Muranovic (S) menar att pengarna inte borde ha hamnat i ett ekonomiskt resultat utan skulle ha använts.

– Kort och koncist skulle pengarna redan ha hamnat i verksamheterna, säger Azra Muranovic (S) i en kommentar. Hon tillägger att hade Socialdemokraterna styrt Värnamo kommun så hade inte vi haft detta jätteöverskott. Pengarna hade redan använts till att förstärka äldreomsorgen, skola och personalen inom välfärden så som regeringen avsåg att pengarna skulle användas när de skickade ner miljonerna.

Mikael Karlsson (C) vill inte kalla inte det för överskott eftersom det skulle kunna uppfattas som att pengarna blivit över enligt honom.

– Det handlar om ett ekonomiskt resultat. Resultatet är det ”överskott” man behöver för att kunna investera och för att ha ett reformutrymme, menar Mikael Karlsson (C). Han säger också att utan ett resultat skulle man behöva låna till investeringar och reformer, rent principiellt.

Mikael Karlsson (C) hänvisar till det kommande budgetarbetet innan man kan kommentera hur pengarna kommer att användas.

– Värnamo kommun är mitt i arbetet med budget för 2023 och en utblick för de kommande fem åren, säger Mikael Karlsson. I den ingår ett stort antal investeringar. Det ingår ett antal idéer för att reformera verksamheten också, men det vore att gå händelserna i förväg att kommunicera dem i detalj innan Alliansen utformat sitt budgetförslag. Förslaget kommer att kommuniceras i maj månad och jag ber att få återkomma i saken, avslutar Mikael Karlsson (C).

Trots att budgetarbetet pågår listar Mikale Karlsson ett antal investeringar som redan är kända.

– Två grundskolor
– Tre förskolor
– Två idrottshallar
– En fotbollsarena för allsvenskt spel
– Bara för att nämna några.

Hur det slutligt kommer att se ut kommer att redovisas senare under våren och försommaren, men det finns förutsättningar för en rejäl debatt mellan partierna i budgetarbetet.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Plus för kommunens ekonomi

Kommuner med nybyggda arenor kommer ofta i läget att de förbyggt sig och får spara på skolan. Men i Värnamo finns säkert marginaler…

Bra med ett överskott, då kan kommunen öppna upp dagverksamhet på Västrabo och Östrabo!

Ge vårdpersonalen en semester slant, för allt slit de har fått stå ut med under den tuffa pandemin.
Visa dom lite uppskattning, så kanske det inte bli så svårt att rekrytera personal vid semestra och andra tjänster. Kanske även den nuvarande personalen tänker om och stannar kvar inom Värnamo kommun?.

Statsbidrag delades ut till kommuner under pandemin och var inte dessa pengar för att förbättra åldringsvården och vården. Nu blev det ett bra bidrag till en ny fotbollsarena. Grundskola och förskola är väl något som borde rymmas i budgeten oavsett pandemi eller inte. Viaduktens framtid eller en ny passage finns det med ?

Kommentarsfunktionen är stängd