Nyheter

Pippi och nöjesskribent inviger Värnamo Filmhistoriska Festival

Nyheter I ett pressmeddelande meddelas att det blir den folkkära skådespelaren Inger Nilsson och nöjesjournalisten Fredrik Strage som inviger årets upplaga av Värnamo Filmhistoriska Festival. Båda medverkar dessutom vid samtal och föreläsningar.

Inger "Pippi" Nilsson och nöjesjournalisten Fredrik Strage inviger Värnamo Filmhistoriska Festival 2023. Bilder: Bibbi Fogelqvist/Magnus Talib

Fredrik Strage och Inger Nilsson är en oväntad och spännande kombination som fångar olika delar av den svenska filmhistorien. Tillsammans inviger de festivalen i Svenska Bios största salong i Gummifabriken, och efter invigningsfilmen (som avslöjas inom kort) medverkar båda vid invigningsminglet på Madame Brasserie & Café.

Inger Nilsson har en lång och bred karriär som skådespelare, men är mest känd för sin roll som Pippi Långstrump. Senare under festivalen intervjuas hon i ett samtal om sin skådespelarkarriär.

– Det känns fantastiskt och det är en stor ära att få inviga festivalen. Det är alltid roligt med filmfestivaler och att vi ser film tillsammans på bio är något som är viktigt att slå vakt om, inte minst med tanke på konkurrensen från alla strömningstjänster, säger Inger Nilsson.

Fredrik Strage är författare, föreläsare och nöjesjournalist. Han har skrivit flera böcker, driver musikpodden Hemma hos Strage, skriver krönikor i Dagens Nyheter och ses i tv-program som Nyhetsmorgon och Så mycket bättre. Förutom att förrätta invigningen kommer han att hålla föreläsningen ”Fredriks Strages 10 popkulturella Bergman-ögonblick” samt medverka i frukostsamtalet ”Skräck, romantik och VHS – Strages filmiska 80-tal”.

– Jag presenterar en tio i topp över ögonblick då Ingmar Bergman refererats i popkulturen. Han beskrivs ofta som essensen av finkultur men hans inflytande märks i allt från barnprogram till indierock, säger Fredrik Strage om sin föreläsning.

Taggar

Dela