Nyheter

Peter avslutade kurs om bedrägerier mot äldre

Nyheter Peter Rockström från Brottsofferjouren gästade måndagens avslutning av kursen ”Försök inte lura mig”.

Bilder: David Alin

I dag avhandlades temat ”försök inte lura mig på stan”. Korta filmer blandades med diskussion. En av filmerna utspelades sig på ett poliskontor  [1/3]

Efter en fikarast var det dags för dagens gäst Peter Rockström att göra entré. Han berättade om Brottsofferjourens verksamhet.  [2/3]

–  Jag blir nästan bestört över hur mycket som händer i vårt samhälle. Jönköpings tingsrätt består av tolv förhandlingssalar och i snitt hålls två mål dagligen i varje sal. Det kan vara allt från ringa misshandel till grov misshandel, så ni förstår hur mycket det är. Förra året var Brottsofferjouren inblandade i 106 000 fall och vi behöver bli fler, säger Peter Rockström från Brottsofferjouren.  [3/3]

I dag var det dags för det tredje och sista tillfället i kursen, som är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan Finnveden och Mötesplats Expo. Under tre tillfällen har tolv deltagare fått lära sig hur man förebygger bedrägeribrott i hemmet och på nätet. Att kursen behövs märktes så fort deltagarna satt sig runt bordet.

– Jag läste på text-tv på vägen hit att Tillväxtverket har blivit utsatt för ett bedrägeri. Genom bluffakturor och fejkade mejl som påstods från den nya generaldirektören har myndigheten betalat ut 8 miljoner kronor till ett bankkonto i London, så det gäller att alltid vara observant, säger en mötesdeltagare. 

I dag avhandlades temat ”försök inte lura mig på stan”. Korta filmer blandades med diskussion. En av filmerna utspelar sig på ett poliskontor: en polis upprättar en anmälan från en person som har blivit bestulen på sin plånbok med tillhörande kontokort. I filmen står mannen i en kassa och betalar med sitt kontokort. Tätt bakom mannen står en man i medelåldern och memorerar tydligt den äldre mannens kod till kontokortet. Gärningsmannen följer sedan efter den äldre mannen ut från butiken. Vid ett tillfälle stoppar gärningsmannen brottsoffret för att fråga honom om vägen till Fridhemsplan. Brottsoffret pekar med höger hand ut riktningen och under tiden plockar gärningsmannen på sig brottsoffrets plånbok. 

– Var noga med att hålla för handen när du slår in din kod, oavsett om du står vid en bankomat eller i kassan, säger polisen på informationsfilmen.

Efter en fikarast var det dags för dagens gäst Peter Rockström att göra entré. Han berättade om Brottsofferjourens verksamhet.

– Brottsofferjouren startades 1984 i Södertälje och vi finns för alla, oavsett om du har gjort eller inte har gjort en polisanmälan. Det finns två typer av stöd: brottsofferstöd och vittnesstöd. Vittnesstöden finns i tingsrätterna och hjälper de som har blivit utsatta för brott, de följer med till rättegången om brottsoffret behöver stöd och så vidare, helt enkelt en kamrat som håller i processen. Det finns många praktiska frågor, såsom ersättning, var man vänder sig om man vill ha skyddat boende och så vidare,  och då är vittnesstöd väldigt bra. Brottsofferstödjare, som jag är, har till uppgift att vara en lyssnande medmänniska. Vi kan också komma med råd och hjälp, exempelvis i kontakter med myndigheter, och vi har tystnadsplikt. För att bli brottsofferstödjare eller vittnesstöd krävs en cirka 30 timmar lång utbildning, antingen enskilt i eller i grupp, samt praktisk utbildning. Efter avslutad utbildning får du en licens. Det är ett spännande och välbehövligt jobb, men det viktigaste är att man ska ha ett intresse för människor och att kunna hjälpa till, säger Peter Rockström. 

Rockström uppmanar fler att söka sig till den här typen av uppdrag.

– Jag blir nästan bestört över hur mycket som händer i vårt samhälle. Jönköpings tingsrätt består av tolv förhandlingssalar och i snitt hålls två mål dagligen i varje sal. Det kan vara allt från ringa misshandel till grov misshandel, så ni förstår hur mycket det är. Förra året var Brottsofferjouren inblandade i 106 000 fall och vi behöver bli fler. 

Om jag blivit lurad på mitt bankkonto, kan jag ringa till Brottsofferjouren och prata om det? Vad kan ni hjälpa till med?, undrar en deltagare. 

– Har du gjort en polisanmälan så rullar en utredning, men som jag sa innan så behöver det inte finnas en anmälan för att ta kontakt med oss. Det kan vara en traumatisk upplevelse och alla kanske inte kan prata om sina upplevelser. Då finns vi där för att ge stöd och råg i ryggen, avrundar Peter Rockström.

Taggar

Dela


Läs mer

Start för kurs om bedrägerier mot äldre

Lämna ett svar