Nyheter

Pensionen räcker inte till kommunens mat

Nyheter Jörgen Lindelöf har i en debattartikel räknat på hur mycket en pensionär får över till att betala för kommunens allt dyrare måltidsavgifter. På torsdag ska beslut tas om nya avgifter för pensionärernas matkostnader.

Kommunens måltidsavgifter har stigit rejält de senaste året, efter att under flera år legat stilla.

” Att överleva på sin pension

På sidan ”min pension.se” räknar man på: Bas-pensionär före skatt (16 500), Medel-pensionär (22 000) och Plus-pensionär (30 000). (Snittpensionen 17 000 före skatt).

Exempel Bas-pensionär En Bas-pensionär: 16 500 – skatt = 12 400. Eventuellt. bostadstillägg 1 200 = 13 600. Nödvändiga utgifter (hygien, tandläkare, kläder, telefon, hemförs, media med mera) = 4 280.  Kvar 9 320 per månad.

Mat 2 120.  Kvar 7 200 som ska räcka till hyra.  (Bilägande och resor finns inte med i ovan beräkning!)  Hyra i Värnamo Hyra 2:a per månad: Städet 8 790, Gränsgatan 5 000, Sjösala Bor 7 000, Salviavägen 8 000 .

Måltidspriser i äldreomsorgen Seniorrestauranger Värnamo: Mat inkl kaffe o småkaka 67, med dessert 77.
Bor Sjösala: 80, med dessert 90.

En måltid i Seniorrestaurangen 2016 kostade 43. Tror att det är det som ska jämföras med dagens 67 från hemtjänsten? På äldre- och seniorboende i Jönköpings kommun (hela kommunen) kostar lunchen: 89 för allmänheten och 59 för pensionärer.

I Örebro: 56. (10 kuponger 510).   Hur många ”fattigpensionärer” finns det i Värnamo? Ovan finns inte ”fattigpensionärerna” med i beräkningen.  En fattigpensionär: Enligt EU:s definition så räknas man som fattigpensionär om ens disponibla månadsinkomst understiger 11 830 kronor.

Socialstyrelsen: Rätt mat och näring är avgörande för äldre. För lite eller fel mat kan få lika förödande konsekvenser som fel läkemedel för någon som är sjuk eller gammal.

Livsmedelsverket: Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet. Inte bara genom att ge energi och näring. Måltiden kan vara ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet.

Helt enkelt en höjdpunkt att se fram emot.  Slutsats Detta visar att om flera av pensionärerna i Värnamo ska kunna äta på omsorgens restauranger så MÅSTE priserna sänkas till exempelvis 50 kronor. Ska det bli några pengar över i månaden kan hyran inte ligga över 5 000. Reservation att priserna i Värnamo för år 2019 har höjts ytterligare! ”

Jörgen Lindelöf

 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Pensionen räcker inte till kommunens mat

Jag tillhör inte ens baspensionärerna och har konstaterat att jag aldrig kommer att få en pension som ligger över EU,s fattigdomsgräns.

Går man på dem beräkningarna så ligger ju trots allt studenter ännu värre till än pensionärerna?

Dessutom har pensionärer haft hela livet på sig att styra upp en hållbar ekonomi till skillnad från studenter som inte har haft den möjligheten ännu. Det är därav enbart pensionärernas egna fel av att de ligger illa till ekonomiskt och det är absolut ingen annans ansvar än deras eget att se till att de har en hållbar ekonomisk budget.

De viktiga valen som gjordes i deras liv visade sig inte vara så genomtänkta, nu får de helt enkelt stå för konsekvenserna.

En Bas-pensionär: 16 500 – skatt = 12 400.

Den som ändå hade det så bra. Så här ser min pensionsutbetalning ut.

Hej!
Vi kommer att betala ut 7 547 kronor till dig den 18 jan. Logga in på ”Mina sidor” ) för att se detaljer om din utbetalning.

Med vänlig hälsning
Försäkringskassan

Det är inte konstigt att det är hårt att leva när dessert bestående av ett äpple eller en banan kostar 11 kronor på Lindgården. Men Värdshuset finns ju.

Kommentarsfunktionen är stängd