Nyheter

Partierna om fängelset: ”All kompetens behövs”

Nyheter Anstaltsetableringen och dess effekter diskuterades under frukostmötet.

Anstaltsetableringen och dess effekter diskuterades under fredagens frukostmöte.

Under försommaren stod det klart att det ska byggas en anstalt i Värnamo kommun. Under debatten på Vandalorum avhandlades ämnet. 

– Ni ska få en ny anstalt. Det pratas om uppemot 200 arbetstillfällen. Var tänker ni hitta de personerna? Ni måste ju ha sålt in det till Kriminalvården från första början.Vem fixar arbetstillfällena? Det vill jag även koppla till er vision. Hur klarar ni biffen?

– Vi kommer att se till att det finns bostäder, naturligtvis. Vi vet att vi behöver planera upp och stärka upp det snabbare och vi behöver se till att som inte vill eller kan bo i Värnamo kommun kan pendla in för att få det. Det är lösningen. Det vi har sagt till Kriminalvården är att vi har Campus Värnamo som är experter på att utbilda till marknadens behov och vi har dem att tacka jättemycket för det. Det är en jätteviktig faktor att ha det på plats och det löser mycket, säger Mikael Karlsson (C).

– Hela kommunen måste växa. Om vi ska uppfylla visionen om 40 000 invånare så räcker det inte med att bara satsa innanför 40-skyltarna. Det kommer jag jobba för och i Bredaryd ligger det mig ännu mer varmt om hjärtat, säger Camilla Rinaldo Miller (KD).

– Vi har 749 personer som är arbetslösa i Värnamo kommun, så vi löser den situationen. De kanske inte har rätt kompetens men de kan ta jobb på ett företag så att arbetaren som redan jobbar där kan ta ett steg uppåt i karriären, säger Fredrik Lingeskog. 

– Vi behöver utveckla landsbygden och få bostäder. Vi måste få Värnamo attraktivt så att folk vill flytta hit och att vi framför allt kan behålla dem. Sedan när det gäller kompetensen på anstalten så är det som så att alla ska inte ha i uppgift att övervaka. Det behövs folk som har hand om matlagning, det behövs folk som ansvarar för städning. All typ av kompetens behövs i det fallet, säger jan Cherek (SD).

– Vi behöver stärka upp Campus som gör ett fantastiskt arbete i dag men vi behöver också stärka upp yrkes-VUX för att få de som står långt i från arbetsmarknaden att närma sig och ta en yrkesutbildning, säger Tobias Pettersson (M).

Taggar

Dela


3 reaktioner på Partierna om fängelset: ”All kompetens behövs”

Kommer att stå med skägget i brevlådan.
Som vanligt har man underskattat vilka resurser som behövs. Att rekrytera från andra kommuner ger inga arbetstillfällen i Värnamo.

Det är väl ingen lösning att ta arbetskraften utifrån? De anställda måste ju tas från kommunen.
Verkar inte som att någon av de styrande politikerna har en klar plan över detta med anstalten. Viktiga beslut behöver tas av människor med kompetens och bildning. Ursäkta men var finns kompetensen bland politikerna?

Angående vad Lingeskog sa om arbetare i industri
Har det högre rang att jobba som fångvårdare än att jobba som industriarbetare?

Kommentarsfunktionen är stängd