Nyheter

Överskott gläder ingenjörsförbund 

Nyheter Sveriges Ingenjörer ställer sig bakom kommunala överskott.

Sveriges Ingenjörer ställer sig bakom kommunala överskott.

Värnamo kommun har de senaste åren gjort stora överskott, något som gläder kommundirektören Ulf Svensson .

– Vad gäller resultatet visade Värnamo kommun ett starkt resultat 2020 och förväntas också att göra så för 2021. 2018 och 2019 visade kommunen låga resultat som innebar att de finansiella målen inte kunde nås. Hela kommunsektorn visar höga resultat 2020 och 2021 där överskottet 2020 främst är hänförligt till generösa statsbidrag till följd av pandemin. 2021 förväntas också stora överskott till följd av en stark återhämtning av ekonomin. Värnamo kommun står inför stora investeringar framåtriktat där det är viktigt med starka resultat för att inte skjuta över finansieringsfrågan i alltför stor utsträckning till kommande generationer. Först vid kommmunfullmäktiges beslut om budget i juni månad kommer det budgeterade resultatet för 2023 att fastslås, säger han till Värnamo.nu 

Under morgonen berättade vi om fackliga organisationers kritik mot kommunens budgetarbete. Ett fackligt förbund som ser positivt på överskotten är Sveriges Ingenjörer. 

– Vi är väldigt glada och stolta över att få jobba i Värnamo kommun, som gör ett bra ekonomiskt överskott för 2021. Värnamo kommun står närmsta åren inför stora investeringar, bland annat nybyggnationer av skolor, förskolor, idrottsanläggningar med mera, då överskottet kommer väl till pass. Det innebär ju även att kommunen inte i samma utsträckning behöver låna så mycket pengar, till kommande investeringar, säger Peter Jacobsson, ombud för Sveriges Ingenjörer. 

Hur ser era medlemmar på det kommunala överskottet?

– Det vet jag inte fullt ut, då jag bara har ställt frågan till någon av våra medlemmar. De synpunkter jag fick var:

Det är en trygghet med överskottet! Men när kommunen inte står för stora investeringar, behöver heller inte överskottet vara så stort.

 Hur ställer sig Sveriges Ingenjörer till det kommunala överskottet i jämförelse med arbetet med en hållbar arbetsmiljö för era medlemmar 

– Vår uppfattning är att en god kommunal ekonomisk utveckling och överskott, har bidragit och kommer att bidra till fler arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter för ingenjörer på Värnamo kommun. Vi vill också ligga i framkant för att möta kommunens allt mer tekniskt avancerade uppgifter och möjligheten att anställa inom områden med hög arbetsbelastning.

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Överskott gläder ingenjörsförbund 

Kul att priviligierade folk gläder sig över ett överskott som innebär att under mandatperioden kommunen slaktade ner skolverksamhet, kulturverksamhet och äldreomsorgsverksamhet. Överskottet finns, någon annan betalar. Fråga lärare, fråga undersköterskor, fråga kulturarbetare.

Kommentarsfunktionen är stängd