Nyheter

Ovanlig uggla vid Osudden

Nyheter Kent Öhrn, ordförande i Värnamo Fågelklubb uppmärksammade den 9 juli en mycket ovanlig fågel i våra trakter

Vid Osudden har den här ovanliga ugglan setts. Foto; Kent Öhrn

En väldigt udda gäst ses vid Osudden i Värnamo. Vi har fått en liten pratstund med Kent Öhrn som upptäckte gästen för några veckor sedan. 

– Det är en väldigt udda fågel här i området, och i länet, kan jag börja med att säga. Det var den 9 juli när jag cyklade ner till Osudden. Framför mig flög en uggla och jag trodde nog att det var en hornuggla. Men var lite tveksam då denna inte brukar flyga under dagens ljusa timmar. Lars-Gunnar Reén kom förbi med sin kikare och då såg jag på vingarnas undersida att det inte var en hornuggla.

Den udda gästen, som faktiskt senare sågs vara två till antalet, är jorduggla. 

– Jordugglan häckar i myrmark i Norrland. Ibland kan man se jordugglan ”på genomresa” i våra trakter, men inte att de stannar här så länge. Var de kommer ifrån går inte att säga säkert. En teori kan vara att det är gott om sork, eller att det är ett par som har lämnat sin häckningsmark och dragit söderut. Men det finns emellertid ingen dokumenterad häckning i Jönköpings län, berättar Kent Öhrn. 

– Att vi har den här i trakten är väldigt udda. Är man vid Osudden finns goda chanser att se jordugglan. 

Via Artportalen.se kan man se att registrerade observationen av ovanliga ugglan gjorts nästan dagligen.

Fotnot: Observationer gjordes av jordugglan på 60-talet vid Store Mosse. 

Fotnot; Via Wikipedia får vi mer information; Jordugglan som är en medelstor uggla med mycket långa och smala samt spetsiga vingar. Vingspannet är närmare en meter och vikten är från strax över 200 gram till 475 gram. Jordugglan har ett proportionerligt ganska litet huvud, ljust ansikte, gula ögon som är omringande av svart vilket ger den en gym uppsyn samt minimala örontofsar som oftast inte syns. Ovansidan och bröstet är grovt mörkmönstrat med gulbrun bas. Undersidan är mycket ljus och den ljusa buken kontrasterar mot det grovt streckade bröstet. Vingundersidan är vit med något gulbeige vingtäckare där de yttre vingtäckarna är svarta. Jordugglan har en lätt och graciös flykt, nästan som i slowmotion, och den glidflyger ofta på stela vingar. 

Jordugglan. Foto; Kent Öhrn

Taggar