Nyheter

Ovanlig familjelycka på stuteri

Nyheter Joelsbo Stuteri i Hamra fick trippel familjelycka i helgen, när inte mindre än tre föl såg dagens ljus. 

I lördags inträffade en ovanlig tvillingfödsel på Joelsbo stuteri i Hamra. Foto: Jenny Nilsson  [1/2]

Rhoson Anja födde ett hingst- och ett stoföl. För närvarande går de under arbetsnamnen "M1" och "A2". Foto: Jenny Nilsson  [2/2]

01.40 i lördags skrevs historia på Joelsbo Stuteri i Hamra. Då inträffade något som ovanligt som en tvillingfödsel, den första i stuteriets 35-åriga historia. 

– Det var nästan chockartat. När Anja (stoet) var på ultraljud efter 16 dygn för att kontrollera om hon var dräktig syntes bara en blåsa. Hon var lite trött och kelsjuk men vi misstänkte inte att det var tvillingar. Jag sprang ut i stallet och såg att hon hade lagt sig ner för att krysta, men inget syntes. Då trodde jag att det var något fel och kände att jag måste känna efter. Jag känner ett ben, sedan ett annat och därefter ett huvud. Jag börjar hjälpa henne och till slut så föds Anjas trettonde, och det som vi trodde var hennes sista, föl, säger Ingela Johansson.

Anja reser sig upp, går ur boxen och slickar fölungen. Under tiden får Ingela Johansson sällskap i stallet av Jenny Nilsson. Sedan lägger sig Rhoson Anja ner igen och en stor mörk bubbla till där bak syns. Ingela och Jenny hjälper Anja tillbaka in i boxen.

– Jag slår hål på bubblan och känner en fot till och tänker: ”Herregud vad är detta”? Jag tar tag och drar och Anja krystar ut ett föl till. Det händer att det föds tvillingar, men det är väldigt ovanligt, säger Ingela Johansson.

Det 22-åriga stoet fick dubbel glädje när både ett hingst- och ett stoföl såg dagens ljus på stuteriet i lördags.

– Fölen mår i dag bra och jag håller på med namnprocessen. Just nu går de under arbetsnamnen M1 och A2, det låter som brittiska motorvägar, skrattar Ingela Johansson.

Men tvillingfödseln blev inte den enda nedkomsten på stuteriet. I måndags morse, klockan 00.30, födde Joelsbo Aztha, dottern till Anja, ett stoföl. 

– Nu har både mor och dotter fått föl. Hingsten Eyarth Mowgli är pappa till alla tre fölen. Det är ganska roligt hemma på gården nu, för i ena hagen går två kor med varsin uppsättning tvillingar de med och i den andra hagen går ett sto med sina tvillingföl, säger Ingela Johansson. 

– Fölen mår i dag bra och jag håller på med namnprocessen. Just nu går de under arbetsnamnen ”M1” och ”A2”, det låter som brittiska motorvägar, skrattar Ingela Johansson.

Men tvillingfödseln blev inte den enda nedkomsten på stuteriet. I måndags morse klockan 00.30 födde Joelsbo Aztha, dottern till Rhoson Anja, ett stoföl. 

– Nu har både mor och dotter fått föl. Hingsten Eyarth Mowgli är pappa till alla tre fölen. Det är ganska roligt hemma på gården nu. I den ena hagen, på vår sida, går ett sto med sina tvillingföl. I grannens hage på andra sidan går två kor med varsin uppsättning tvillingkalvar, säger Ingela Johansson. 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *