Nyheter

Orm på besök i Sjösala

Nyheter En tillfällig hyresgäst letade sig in till en av de ordinarie hyresgästerna i Sjösala i Bor

På besök i Sjösala  [1/3]

Infångad  [2/3]

I det fria  [3/3]

Celebert och samtidigt gulligt besök hos en av hyresgästerna på Sjösala i Bor. Under ett dygn var Ulla ovetande om att hon hade ett husdjur boende hos sig. När hon satt och såg tv märkte hon plötsligt att det fanns en huggorm (Vipera berus) inrullad i hörnet vid sängen. Den hade varit i radhuslägenheten i ett dygn. 

I panik tillkallade Ulla grannen Mona som i sin tur ringde Ida. Som i sin tur ringde mannen Anders som med håv och övrig användbar utrustning fick fångat in den söta Vipera berus för att se till att hon hamnade på ett lämpligt ställe i skogen där den troligtvis ”gravida” ormen i lugn och ro kunde lägga sina ägg. 

Huruvida det var en huggorm eller snok har diskuterats på sociala medier. Ulla bryr sig inte om vilket och har sin åsikt: 

– Orm! Hemska saker! 

Lite fakta om huggormen, som på latin heter ”Vipera berus”:
Huggormshanen 60 till 80 centimeter och honan 80 till 105 centimeter. Huggormen kan bli upp till tio år.

Kraftigt byggd med trekantigt huvud med bakåtriktade huggtänder samt giftkörtlar med gift som bryter ner bytets vävnader. Pupillen lodrät med rödaktig iris. 

Maten kan bestå av bland annat ödlor, grodor, små däggdjur, och till exempel kycklingar. 

Dess fiender kan vara katter, hundar, igelkottar, kråkor, grävlingar och ormvråkar. Tyvärr var inte författaren hemma för att få uppleva denna intressanta händelse. Då kanske Vipera berus i stället hade blivit ett sällskapsdjur inne på Sjösala.

Text Jörgen Lindelöf
Foto Anders Adesund

Taggar

Dela


1 reaktion på Orm på besök i Sjösala

Det där är en vanlig snok, Natrix natrix. Runda pupiller, distinkta gula halsfläckar samt större och färre fjäll på huvudet jämfört med huggorm.

Kommentarsfunktionen är stängd