Nyheter

Öppen Ekogård på Jussö – en dag för hela familjen

Nyheter Till helgen arrangerar Jussö Gård mellan Skillingaryd och Värnamo Öppen Ekogård med försäljning, gårdsrunda, föreläsningar och annat.

Emma Granefelt. Foto: Sara Mejving.

Vi har pratat med Emma Granefelt som är en av de som driver gården, hon berättar:

– Det är Ekologiska Lantbrukarna, KRAV, Organic Sweden och Sveriges konsumenter som har en kampanj som heter Eko-September. Då uppmanar de butiker och gårdar att trycka lite extra på ekologiskt. Både jag och min mamma är ekoambassadörer och anordnar en öppen Ekogård hemma hos oss.

– Vi har anordnat det här tre gånger tidigare så detta är fjärde tillfället. Under dagen får man se hur det går till när vi plockar ägg och det kommer att finnas självplock av potatis i storlåda. Vi har bjudit hit några andra ekologiska producenter och hos dem kan man bland annat hälsa på får och kalvar. Man kommer att kunna köpa sig grillad hamburgare eller tempehburgare. Vi kommer att sälja ekovåfflor som är gjorda på virvelmalt ölandsvete som är producerat av våra kollegor utanför Ängelholm. Det kommer att finnas försäljning av bröd, grönsaker, tvål, Björksoda och annat. Åhmans Traktorcentrum kommer att visa upp sina maskiner. 

– Lisa Lemke, tv-kock och matkreatör, kommer hit och har två föreläsningar under dagen som kommer att handla om ekologisk och hållbar mat. Det är extra roligt att hon vill komma till oss. I år blir det även en gårdsrunda där vi berättar om produktionen och vad vi gör på gården.

– Vi som driver gården är jag och mina föräldrar, Jenny och Johan Granefelt, och vår driftledare Anton Wrethstig. 1997 köpte mina föräldrar gården, 2004 byggde vi hönshuset och 2014 ställde vi om till KRAV. Vi har kravcertifierad äggproduktion med 16 000 höns och kravcertifierad spannmål, potatis och rybsproduktion.  Vi har en gårdsbutik som är öppen varje dag för självbetjäning.

– Potatisen vi odlar säljs i vår gårdsbutik, på andra gårdsbutiker och på rekoringar. Vårt maltkorn skickar vi till ett mälteri och bland annat Kvarnagårdens bryggeri brygger öl på korn i från oss. En nyhet är att vi kommer att lansera vår egen folköl under helgen som heter Ägga-pilsner. 

– Det är både roligt och viktigt att få ut familjerna på gården så de får se hur maten produceras och få upp ögonen för EKO.

Bild från Öppen Ekogård tidigare år.  [1/5]

Bild från Öppen Ekogård tidigare år.  [2/5]

Bild från Öppen Ekogård tidigare år.  [3/5]

Bild från Öppen Ekogård tidigare år.  [4/5]

Bild från Öppen Ekogård tidigare år.  [5/5]

Taggar

Dela