Nyheter

Omfattande trafikkontroll vid länsgränsen

Nyheter Polisen genomförde under onsdagen en omfattande trafikkontroll på gränsen mellan Hallands och Jönköpings län. Totalt kontrollerades 713 fordon – flera av dem fick genomgå en grundligare kontroll.

Kontrollen var en del i inlandsprojeket som ska stärka polisens närvaro på landsbygden och öka samverkan inom polisen i de tre regionerna väst, öst och syd. Fokus för onsdagens kontroll var brott på väg.

– Inlandsprojektet ger oss helt nya möjligheter att arbeta tillsammans över polisens regiongränser och rikta insatserna mot landsbygden. På så sätt kan vi försvåra för kriminella som färdas över våra länsgränser, säger Mikael Eliasson vid polisens inlandsgrupp i Halland.

Samverkan över gränser

Insatsen inleddes under onsdagseftermiddagen och pågick fram till sent på kvällen. Förutom poliser från tre regioner inom polisen; väst, öst och syd fanns även trafikpolisen, hundförare och kronofogden på plats. 

– När vi gör den här typen av större kontroller med inriktning mot brott på väg kontrollerar vi fordonet, föraren och eventuella passagerare grundligt. För att få fler verktyg är det därför bra att även Kronofogden var med i insatsen, säger Mikael Eliasson.

Fordonskontroller

Trafikkontrollerna genomfördes i huvudsak på länsväg 153 och riksväg 26. Två kontrollplatser upprättades men fordon kontrollerades även på intilliggande vägar. 

– I insatsen deltog poliser från Värnamo, Ljungby och Hylte med bra lokalkännedom om området. Trafikpolisen fanns också på plats för att bland annat göra fordonskontroller, säger Mikael Eliasson.

Brott på väg

Vid kontrollen användes kvantitativ metod med selektering vilket betyder att fordon i båda körriktningarna togs in för kontroll av körkort och nykterhet. Av dessa plockades ett antal för polisen intressanta fordon ut för en grundligare kontroll.

– Liknande kontroller som vi gjort tidigare har visat att många fordon med koppling till kriminalitet färdas på våra vägar vid länsgränserna. Ett av syftena med denna kontroll var därför att få en bättre bild av vilka som färdas på dessa vägar en eftermiddag och kväll mitt i veckan, säger Mikael Eliasson.

De samlade erfarenheterna från denna och tidigare kontroller gör att polisen kommer att fortsätta med dessa större samlade insatser vid länsgränserna.

Resultat av kontrollen:

713 fordon kontrollerades
2 drograttfylleri
3 narkotikabrott eget bruk
6 husrannsakningar i fordon
5 olovlig körning, grov olovlig körning
9 ordningsbot
13 flygande inspektioner, besiktningar
7 inre utlänningskontroller
2 kör- och vilotider
Kronofogden utmätte också en bil som togs i beslag.

Källa: Polisen.se

Taggar

1 reaktion på Omfattande trafikkontroll vid länsgränsen

Kommentarsfunktionen är stängd