Nyheter

Olof siktar mot toppen

Nyheter Från partimedlem till riksdagskandidat på sex månader. 19-årige Olof Klemets har gjort en politisk kometkarrär. Med stort engagemang tar den unga Lannabon sig an höstens valcirkus.

Från partimedlem till riksdagskandidat på sex månader. 19-årige Olof Klemets har gjort en politisk kometkarrär. Med stort engagemang tar den unga Lannabon sig an höstens valcirkus.

Har du varit på Isabergs golfbana, i Allianskyrkan i Bredaryd eller på Babybjörn i Lanna de senaste åren har du förmodligen träffat Olof Klemets, en aktiv ungdom med stort intresse för samhällsfrågor, natur och historia. När han läste samhällsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap på Finnvedens gymnasium växte ett politiskt engagemang fram.

– Jag följde den svenska och amerikanska politiken på nära håll, speciellt det senaste presidentvalet. Dagarna innan valet var det full debatt i klassrummet om vem som skulle vinna. Jag och en klasskompis höll en redovisning där vi berättade om Biden och Trumps med- och motargument. Jag var så pass insatt i det hela så jag behövde inga anteckningar. När valet nalkades sov jag inte en blund från tisdag morgon till onsdag natt. Jag satt med tre olika skärmar: en med livestream från amerikansk tv, en med en karta över alla delstater och en skärm ägnad åt olika bettingsidor och stora bloggare. Jag satt verkligen som limmad vid skärmarna under valets alla timmar, berättar Olof.

Olofs avslutningsarbete på gymnasiet inriktades på amerikansk politik. Han skrev om svenska mediers syn på Donald Trump kontra Barack Obama.

– Jag utgick från de första artiklarna kring specifika händelser och jämförde hur tidningarna beskrev deras politiska syn och drog ideologiska kopplingar utifrån det. Det tog lång tid att göra men det var väldigt lärorikt.

”Kände mig hemma i partiet direkt”

En politisk låga växte inom Olof Klemets och i december 2020 tog Lannabon steget att engagera sig i Kristdemokraterna, både i ungdomsförbundet och i partiet.

– För mig handlade det om partiets värdegrund och hur man ser på människan. Jag kände mig som hemma i partiet direkt.

Efter att ha engagerat sig blev Olof sedan kontaktad av Anton Axelsson, av partiets ombudsman i Jönköpingsdistriktet, som stämde träff med Olof på en restaurang i Bredaryd. Någon vecka senare blev Olof erbjuden en plats som ersättare i KDU:s länsstyrelse och en plats som ordinarie ledamot i Värnamokretsens styrelse. Den unge Lannabon fick allt större uppmärksamhet och under våren 2021 blev han ombud för regionstämman och fick en ledamotsplats i KD Värnamos styrelse. Våren rundades av med förfrågningar om att ställa upp i både kommun- och regionval för Kristdemokraterna, men det slutade inte där.

– Vid midsommar var det dags att bekräfta inkomna nomineringar via mejl. Då visade det sig att jag även hade blivit nominerad till riksdagen. Det kom som en chock att få bli nominerad till riksdagen efter bara ett halvår i politiken.

Sista helgen i augusti var det kandidatutfrågningar i Värnamo, Eksjö och Jönköping. Olofs tanke var att närvara fysiskt i Värnamo och sedan digitalt i Eksjö och Jönköping. Hans framträdande i Värnamo fick sådan uppmärksamhet att han närvarade på plats de andra dagarna.

– Det var nervöst att stå på samma scen som Acko (Ankarberg Johansson, riksdagsledamot från Jönköpings län) och Andreas Carlson (riksdagsledamot och partiets rättspolitiske talesperson). Jag var lika nervös som när jag lärde mig att kasta handgranat i lumpen nu för några veckor sedan. På min födelsedag, den 31 augusti, var jag med i Eksjö och dagen efter åkte jag med Camilla (Rinaldo Miller, kommunfullmäktiges ordförande) till Jönköping och blev varmt mottagen av både Acko och Andreas. I Jönköping fick jag frågor om mina kärnfrågor, vilka är miljö-, försvars- och rättspolitik.

Tar för sig under värnplikten

Hösten varvades med arbete på Babybjörn och allt större politiska åtaganden. Olof närvarade på KDU:s riksmöte i Lidingö och var ersättare på rikstinget i Norrköping. I januari 2022 utsågs han till ny distriktsordförande i ungdomsförbundet KDU, under samma månad var det dags för den försvarsintresserade Lannabon att rycka in i militären. Under året gör Olof värnplikten i Stockholm, där han utbildar sig till beriden högvakt.

– För mig som försvarspolitiskt intresserad var det ett naturligt val att göra värnplikten. Vi har nyligen haft ridutbildning och det är väldigt kul. Jag har tagit för mig även i lumpen, där jag har blivit förtroendevald i plutonen, där jag fungerar som ett extrastöd för alla i plutonen och ansvarar för kommunikationen mellan plutonen, plutonsledning, kompaniledning och regementsstab. Numera är jag även en insvuren soldat i Försvarsmakten och får genom den här erfarenheten en helt annan insikt i försvarsfrågor.

Olof Klemets dagar varvas mellan värnplikt och politik. Till höstens val återfinns Olof på 15:e plats på riksdagslistan, 11:e plats på regionlistan och fjärde plats på personvalslistan i kommunvalet. Som förste person i sin släkt bryter Olof ny mark när han har valt att engagera sig politiskt.

– Jag har fått mycket stöd både från familj och släkt. Vi är utspridda över landet och de är mycket positiva att jag har valt att engagera mig på det sättet jag har gjort. Jag är otroligt tacksam för att ha fått det förtroende jag har fått av partiet och jag ska förvalta förtroendet väl. Drömmen hade varit att, utifall att Kristdemokraterna och Moderaterna bildar regering, få komma in som statsrådsersättare för Andreas Carlson eller Acko.

Du har fastnat för försvarspolitik, rättspolitik och miljöpolitik. Varför just dessa frågor?

– Det är de områdena där jag anser att vi kan göra störst skillnad. När det gäller försvarspolitiken så handlar det om göra rätt åtgärder vid rätt tid, försvaret hade behövt mer pengar för länge sedan. Om vi tittar rättspolitisk sett så handlar det om att bekämpa gängkriminaliteten och otryggheten. Man ska kunna känna sig trygg att gå hem om kvällarna, oavsett om du är ung eller gammal, tjej eller kille. När det kommer till miljön så har vi stora problem i dag och min ambition är att när man lämnar denna jord, så ska nästa generation kunna använda den.

Taggar

Dela