Nyheter

Ödebrink (S) gläds åt elektrifiering

Nyheter Regionråd Carina Ödebrink (S) är inte nöjd med förslaget om höghastighetsjärnvägen. Hon anser att finansieringen får lösas vid sidan av planen. Istället gläds hon åt att järnvägen mellan Nässjö, Värnamo och Jönköping, kallad Y:et, ska moderniseras och elektrifieras.

Arkivfoto

Under torsdagen presenterades Trafikverkets förslag till nationell trafikslagsövergripande plan för transportsystemet. Den har nu överlämnats till regeringen och ska gå ut på remiss. I förslaget framgår att den nya stambanan, den så kallade höghastighetsjärnvägen, ska byggas etappvis samt ska få en maxhastighet på 250 km/h istället för 320 km/h.

Carina Ödebrink (S) och boende i Vaggeryd, som är regionråd i opposition och andre vice ordförande i regionstyrelsen, är inte förvånad över Trafikverkets plan.

– Trafikverket kan inte trolla med knäna, de har en ekonomisk ram att verka efter. Men självklart är vi inte nöjda. Vi vet att vi behöver en ny järnväg och vi får fortsätta jobba med det. För att lyckas med detta krävs en bred riksdagsmajoritet, säger Ödebrink som vill att höghastighetsjärnvägen ska byggas i sin helhet och finansieras genom lån.

 Istället gläds Ödebrink åt att Y:et, järnvägen mellan Nässjö, Värnamo och Jönköping, ska moderniseras och elektrifieras under perioden 2024-2029. Även sträckan Falköping–Nässjö ska rustas upp för att möjliggöra kortare restider och öka kapaciteten.

– Jag är väldigt glad över att vi har med Y:et i planen. Det här är en väldigt viktig fråga för vår region men också för att säkra omledningstrafiken på södra stambanan. Och inte minst är det en miljöfråga då vi kan slippa köra sträckorna med diesellok, säger Carina Ödebrink.

Taggar

Dela