Nyheter

Nytt swish-bedrägeri florerar

Nyheter Mottagare av ett sms beordras att swisha tillbaka pengar till en privatperson. I själva verket rör det sig om ett bedrägeri. – Var observanta!, varnar en läsare.

Mottagare av ett sms beordras att swisha tillbaka pengar till en privatperson. I själva verket rör det sig om ett bedrägeri. – Var observanta!, varnar en läsare. Bild: Pressbild

Under tisdagsmorgonen fick tidningen mejl av en läsare. Läsaren hade fått ett sms. I meddelandet framkom att mottagaren ska ha fått en felaktig swish-betalning på 50 kronor från avsändaren och att avsändaren uppmanar mottagaren att swisha tillbaka summan. 

– Pengarna har inte kommit till mig och vid en nummerslagning visade sig telefonnumret vara okänt. Jag förstod att det handlar om ett bedrägeri. Min uppmaning till Värnamoborna är följande: var observanta! Jag tänker direkt på äldre människor, som exempelvis mina föräldrar: om de får det här sms:et så kanske de inte vet vad de ska göra och då väljer att göra som avsändaren vill, säger läsaren i en kommentar till tidningen. 

Taggar

Dela


42 reaktioner på Nytt swish-bedrägeri florerar

I telefonkatalogen stod inte om man är singel, inga personnummer, vilken bil som finns på adressen och sådant som det finns i söktjänsterna…

Öppna Swish, lägg in personens nummer, sätt belopp till 1 krona utifall man råkar trycka fel, tryck på swisha så ser man namnet på personen som försöker lura en. Bekräfta självklart inte betalningen med Bank-id utan bara avbryt.

Sveriges mobil-operatörer har nu ett gemensamt nummer som man ska skicka bedrägeri-sms till.
Vidarebefordra alla bedrägeri-sms till 7726.
Får vi se om det hjälper i långa loppet.

Jag vill att vi får en lag som ser till att alla som söker information om annan medborgare kan spåras / legitimation av den som vill ha upplysningar om annan person.
Fråga alla som kontaktar er hur de! tänker legitimera sig med godkänd legitimation innan ni fortsätter kommunicera.
Karin Blom

Skrev till datainspektionen angående Mr Koll med flera som säljer våra uppgifter. Dessa företag har licens och får samla uppgifter .
Detta gör mig så förbannad!
Namn och adress är inte allt som behövs för att all information kan läsas på nätet!

Till exempel banken…Jag har fått en swish-betalning i mitten av september…Det var någon hundralapp och betalning för stoff. Jag kände inte igen det alls för jag brukar sällan swisha och nästan bara till familjen…Kontaktade min bank och de tyckte det var bra att gjorde så och det skulle hjälpa mig. Det blev draget från mitt konto och banken meddelade att det ordnat säkert och jag behövde inte oroa mig. Småningom efter detta började bedrägerier…så klart för mitt mobilnr blev ju bekräftat…

Den personen eller företaget som söker upplysningar genom, exepelvis mr koll eller ratsit mot enskilda personer borde själva få lämna ut sin identitet till den som blir kontrollerad men förstås med ett undantag som är polisen.

Tyvärr i mitt fall behövde inte anstränga sig. Jag brukar beställa saker på internet och ofta när det var asiatiska saker fick jag med Postnord-logo ett sms om att ta kontakt med dem angående porto/tullavgifter…Va???ok svarade på sms o det handlade om 18 kronor. Det var cirka 4/5 år sedan. Var rätt arg o kollade med företaget varför gör de så? Det gjorde dem inte…jag har blivit lurad…ok. Billigt för att lära mig en läxa…Jag fortsatte beställa då och då och ibland just med asiatiska beställningar har dykt upp sms om post/porto, men gick inte på mer…I de gånger kom leveransen väldigt sent. Eftersom jag betalar allt bara med Klarna så antingen får jag varan inom 30 dagar eller ej så hjälper Klarna mig och kollar vart leveransen blivit av. Får inte de fatt i säljaren då annullerar fakturan. Ett tag efter kanske kom ett sms av någon ”jag har något till dig kontakta mig på någon chatt som jag inte vet vad det är o så klart gjorde jag inte…Har ni tänk på att när man beställer något på internet måste man ge upp e-post o mobilnr! Då har posthantering också våra uppgifter! Så bedragare behöver inte lägga ner mycket jobb på att få tag på personer…

Artikeln handlar om Swish, inte om nummertjänsterna.
Nummertjänsten förhindrade i detta fallet bedrägeriet.
Man blir inte ’utvald’ för att mr koll finns.

För övrigt…
Kontrollera avsändaren i din mottagarlista.
Swisha inte tillbaka till någon okänd!
Det är inte förbjudet att använd kontanter.

Trött man blir av att läsa alla kommentarer.
Den om telefonkatalogen var bra.
Var uppmärksam. Pågår hela tiden bedrägerier.
Denna form av bedrägeri är inte något nytt.

Detta har hänt mig med, då begärde jag att han skulle skicka mig hans kontonummer så att jag kunde betala tillbaka på det sättet, men jag fick inget svar tillbaka så jag blev 150 kronor rikare.

Mr koll borde förbjudas! Jag bytte namn i ett försök att komma undan en oönskad person i mitt liv. Men så gick det upp för mig att på Mr Koll står mina nya och gamla namn. Det är en rutten verksamhet de bedriver!

Skyll inte in på mrkoll å liknande…

Hur ska ni annars kontrollera vems nummer som ’vill något’ hade ni tänkt?

Om numret dessutom är okänt kan det ju vara en viktig ledtråd!
I exemplet ovan avslöjades numret just på detta vis via ”nummerslagning”.

För övrigt…
Att få veta om någon är kriminell på tjänsterna får den kriminelle skylla sig själv!
Ser inga problem med det.

Information såsom adress, telefonnummer med mera ska inte vara offentliga. Tiderna har förändrats och vi i Sverige hänger inte med. Det är klart att man ska ta bort privat information om folk och det i sig kan hjälpa lite. Sedan är det fortfarande möjligt för företag att köpa vissa register om folk och annat. Vi spelar de kriminella i händerna!

Det är precis tvärtom. Med anonymiteten så fick vi brottsligheten. På 60- och 70-talet visste vi dagen efter vem som begått ett brott, det stod i tidningen.

Gå tillbaka till vatten och bröd i fängelser och lägg pengarna på skolbarnen istället.

Jag anser att mr kolls verksamhet behöver stängas omedelbart. Jag skrev ett rekommenderat brev för tvåår sedan för att ta bort mina uppgifter från mr koll och fått tillbaka brevet utan att svara eller öppna heller. Jag gav inte någon mina uttrycklig samtycke om att publiceras och sälja mina uppgifter vidare. Det är olagligt tycker jag och de missbrukar offentlighetsprincipen tycker jag. Behöver mer personer göra en polisanmälan mot dem , för att väcka åtal för olagligt insamling av personeruppgifter och spridning vidare utan samtycke från individer.

Antar att du menar Mr Koll? Jag håller helt med dig och jag har också försökt få mina uppgifter raderade. Så sjukt är vårt svenska rättssystem att ingen har rätt till privatliv längre. Nusvar och dess vd z gömmer sig bakom offentlighetsprincipen för att tjäna på andra människors personliga uppgifter. De ger till och med ut de fyra sista siffrorna i folks personnummer! Respektlöst, kränkande och fullkomligt omoraliskt men dessvärre inte olagligt. Detta är verkligen ett samhällsproblem som måste få mer uppmärksamhet, och grundlagen behöver ändras så att folk har rätt till ett privatliv.

Detta är väl huvudanledningen till att fler väljer att inte ha sina telefonnummer synliga. Det är tråkigt, men fullt förståeligt att många väljer att vara så anonyma som det går. Det är väl detta pris vi får betala när vi ska vara först ut med att ha så mycket digitala tjänster och vi lägger ut hela våra liv på Facebook och i andra sammanhang. Vi är dessutom uppfostrade till att tro gott om alla. Därför har inte lagstiftningen hängt med och anpassats tillräckligt samtidigt som bedragarna verkar bli fler. Vi lever i en tid då allt bara verkar handla om att roffa åt sig.

Toppen att ni varnar. Får jag ett sms från en person som jag inte känner så kollar jag banken om det kommit in 50 kronor först eller swish.

Spelar ingen roll, du swishar aldrig tillbaka utan att kolla med banken och om det kommit pengar, be dem föra tillbaka pengarna.

Men det är ju det de vill. Att du ska kolla det. Då använder du Bank-id och de kan ta sig in på kontot. Så det är ju det sista du ska göra

Se upp med banken! Jag gjorde så och de förde tillbaka pengarna till sms:aren. Då har personen fått bekräftelse på att det mobilnumret finns…följden blev en massa skräppost: bland annat 144 skräp på en kvart i min skräppost…

Om regeringen gör som Villaägarnas Riksförbund krävt i flera år, nämligen ta bort möjligheten för alla sajter på nätet, typ Hitta.se, Reco, Mr Koll med flera, där kriminella lätt kan hitta adress och telefonnummer till alla äldre och ensamstående, så vore mycket vunnet. En vecka efter att min man dött fanns jag på dessa sajter som ensamstående. Sverige kan inte fortsätta så här. Laglydiga äldres och ensammas integritet måste vara viktigare än kriminellas dito!

På Mr Koll och Hitta.se finns mot min vilja uppgifter om min ålder, min adress, att jag är ensamstående och värdet på min lägenhet. Jag har gång på gång försökt få uppgifterna strukna, men får ständigt svaret att uppgifterna är lämnade av Skatteverket och offentliga. Det är skandal att inget kan göras åt detta!

Jo men förut hade vi ju telefonkatalog. Jag använder internet för att hitta adressen vid julkort med mera

I telefonkatalogen stod inte om man är singel, inga personnummer, vilken bil som finns på adressen och sådant.

Du får även all info via merinfo.se också- Helt sanslöst att allt ska vara offentligt. Jag gillar det inte!

Staten behandlar kriminella som offer och tycker synd om dem.
De har det ju så svårt. Sverige måste vara det enda land i världen där det är lönsamt att begå brott.
Gör det svårare för bedragare och ge dem så hårda straff att det är avskräckande.
Minimum 10 års fängelse även för den absolut minsta förseelse. Bedrägeri är bland det äckligaste man kan göra mot någon.

Hillevi! Inte bara i Sverige. Min släkting i Jyväskylä i Finland kan ta reda på allt om mina grannar i Sverige om han vill

Kommentarsfunktionen är stängd