Nyheter

Nytt revirmarkerande vargpar i länet

Nyheter Länsstyrelsen Jönköping har med hjälp av spårning och DNA-analyser kunnat bekräfta ett nytt vargrevir i länet. Reviret delas med Västra Götalands län och finns i trakterna av Baremosse. Länet berörs nu även av reviret Hökensås norra som huvudsakligen ligger i Västra Götalands län.

Arkivbild.

De sista provsvaren efter vinterns inventering av varg har kommit in till länsstyrelsen. DNA-proverna visar att ett nyblivet vargpar rör sig i området kring Baremosse och till lika stor del in i Västra Götalands del. Sedan tidigare har en vargtik bedömts som stationär i området under ett par år. Under februari har en varghane vandrat söderut från sitt födelserevir i sydöstra delen av Örebro län och bildat par med tiken, som är född i Tivedenreviret. Det nya reviret kallas Baremosse.

Med hjälp av provsvar och spårningar kan länsstyrelsen också konstatera att ett revir som till största del ligger inom Västra Götalands län, kallat Hökensås Norra, delas med Jönköpings län. Det är endast en liten del av länet som tycks beröras och kommande inventeringsperiod kommer förhoppningsvis att ge mer svar på revirets sydliga utbredning.

I trakterna av Store mosse har det kommit in rapporter om två vargar som går tillsammans och det finns indikationer på att det kan vara ett nytt revirmarkerande par i området.

– Inventeringen är precis avslutad och resultaten ska betraktas som preliminära innan de granskats av Viltskadecenter och beslutats av Naturvårdsverket. Med ovanstående revir och de tidigare bekräftade reviren Brängen och Bergaskogen berörs nu Jönköpings län av fyra revir, som med hänsyn till delade revir sammantaget blir 2,5 revir. Det två vargarna vid Store mosse kan i nuläget inte konstateras vara ett nytt revirmarkerande par då underlaget inte är tillräckligt för att skilja dem från andra revir inom rimligt avstånd. Allmänhetens rapporter är fortsatt viktiga även under våren och sommaren eftersom det underlättar möjligheterna till att klarlägga om det är ett nytt revirmarkerande par till hösten när nästa inventeringssäsong startar, säger Linda Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Jönköpings vargrevir

– Brängen, familjegrupp, delas med Västra Götalands län
– Bergaskogen, familjegrupp
– Baremosse, revirmarkerande par, delas med Västra Götalands län
– Hökensås Norra, familjegrupp, delas med Västra Götalands län

Taggar

Dela


1 reaktion på Nytt revirmarkerande vargpar i länet

Kommentarsfunktionen är stängd