Nyheter

Nytt fynd av tuber i Skillingaryd – unga berusar sig med lustgas

Nyheter För en tid sedan hittade en privatperson tomma gasflaskor utomhus i Skillingaryd. Troligtvis använda av ungdomar för att berusa sig med lustgas. – Under våren var det en tendens att detta ökade, men vi har sett en minskning under sommaren, säger Reshat Shabani som är fältsekreterare i Vaggeryds kommun.

Lustgasen intas oftast med hjälp av sådana behållare som bilden visarFoto: Läsarbild

Användningen av lustgas i berusningssyfte bland unga har ökat runtom i landet. Även i Vaggeryds kommun har det uppmärksammats, detta då tomma behållare hittats ute i naturen i närtid.
– En medborgare var och visade mig. Det finns ingen åldersgräns för inköp av lustgas och vem som helst kan köpa det tyvärr, säger Reshat Shabani.

Oroliga föräldrar

Han berättar att man i våras skickade ut information till vårdnadshavare till barn och ungdomar på högstadium och gymnasiet i kommunen.
– Vi har under våren fått flera samtal av oroliga vuxna som har hört av sig och undrat om detta inte är olagligt och de är oroliga för vad lustgasen kan få för konsekvenser för dem som brukar den.

Förutom sitt användningsområde inom sjukvården (Där det används tillsammans med syrgas och en andningsmask) så används även lustgas till andra saker. Bland annat till att blåsa upp ballonger med och det finns ingen åldersgräns på inköp av dessa patroner.
– Vi fältare tycker att det är beklagligt att försäljningen av lustgas inte är åldersreglerad då användningen utav den som berusningssyfte inte är något nytt. Men har samtidigt förståelse för att nya regleringar har sin gång.

Inte narkotikaklassat

Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige, men det innebär inte att det är utan risk att använda det utanför sjukvårdens väggar. Sniffning eller så kallad boffning av gasen och det kan leda till syrebrist och medvetslöshet.

Polisen i Göteborg skrev följande på sin hemsida i våras.
”Polisens bild är att unga personer som berusar sig på det här sättet riskerar att hamna i ett missbruk och en negativ spiral i livet. Det kan handla om att man hamnar efter i skolan, känner ångest och oro, ligger närmare att prova narkotika och börjar umgås i kretsar med kriminella personer”.

Polisen skriver vidare att när man påträffar unga personer som berusat sig med lustgas så anmäler man det till socialtjänsten och kontaktar vårdnadshavare.

Taggar