Nyheter

Nyfikna Linda brinner för mötesplatser

Nyheter Linda Muhr Sandahls hjärta klappar för nyfikenhet och social samvaro. Med stort engagemang tar hon sig nu an rollen som präst i Värnamo pastorat. 

Linda Muhr Sandahls hjärta klappar för nyfikenhet och social samvaro. Med stort engagemang tar hon sig nu an rollen som präst i Värnamo pastorat.

Snön vräker ner utanför fönstret till Rättvist butik och café. Det är onsdagseftermiddag och Linda välkomnar mig till caféet för att berätta om sitt liv och sin nya utmaning. 

– Jag är uppvuxen i Lindsdal, en mil norr om Kalmar. Jag läste halva min prästutbildning i Växjö och halva i Lund. Jag har därefter arbetat i flera olika församlingar, bland annat i Teleborgs pastorat och tre år i Borgholms församling, berättar Linda. 

För Linda Muhr Sandahl har utveckling alltid legat henne varmt om hjärtat. Förutom arbete som präst och projektledare för ett församlingsutvecklingsprojekt på stiftskansliet i Växjö är hon utbildad hundinstruktör och har arbetat som butikschef för flera djurbutiker. 

– Efter några månader på en ny arbetsplats, som tyvärr visade sig vara en mindre hälsosam plats att vara på, kom jag till en punkt där jag kände jag att jag behövde en paus. Det blir inte alltid som vi tänkt. Jag såg en annons om att de sökte en butikschef för en ny djurbutik som skulle startas i Växjö och slängde iväg en ansökan. Jag hade inte väntat mig någonting, men jag lyckades landa tjänsten. Det banade väg för en återkomst till Växjö och under de senaste sju åren har jag arbetat som butikschef för tre olika zoobutiker i Växjö. Pausen blev, som det ofta blir, lite längre än planerat.

Men Linda kände en längtan tillbaka till församlingslivet och började titta efter tjänster. Hon såg Värnamo pastorats annons om att de sökte två nya präster och tog kontakt med diakonen Marie Nilsson och kyrkoherden Pär-Magnus Möller. 

– Under tiden som projektledare på stiftskansliet i Växjö utvecklade och genomförde vi en folkhögskolekurs om församlingsutveckling som församlingar fick delta i. 16 församlingar deltog, varav en av dessa var Värnamo. Genom kursen lärde jag kunna Pär-Magnus, Marie och flera förtroendevalda, så jag hade lite förkunskaper om pastoratet. Pär-Magnus bjöd över mig till Värnamo en dag, vi satt ner och pratade och på den vägen är det. 

För fyra veckor sedan inledde Linda sin nya tjänst som präst i Värnamo kyrka. Hon beskriver ett positivt och öppet arbetsklimat där pastoratet vågar prova nya saker för att utvecklas. Lindas tjänst är inriktad mot undervisning och hon har siktet inställt från första början.

– Jag vill inrikta mig mot personer som vi inte möter i dagens gemenskap och vill identifiera mötesplatser där vi som kyrka inte brukar finnas. Som ett exempel har jag skapat en promenadgrupp för hundägare som drar i gång nu efter påsk. Flera studier visar att hundägare är underrepresenterade i kyrkan och en promenadgrupp är ett bra sätt för att möta nya människor. Jag har fått signaler från flera håll att det här är något som saknas i Värnamo och det känns roligt att kunna erbjuda människor möjlighet att mötas tillsammans med sina fyrbenta vänner.

Linda Muhr Sandahl beskriver sig själv som en öppen och social person med fötterna på jorden och som har lätt för att prata med människor. Hon brinner för att lära sig nya saker och hoppar in där det behövs. 

– Du är även trevlig, ambitiös, noga, serviceinriktad och har en hel del humor i dig, infliker Marta Everstad med ett leende på läpparna. 

Taggar