Nyheter

Nyårstips för skotträdd hund

Nyheter På nyårsafton och dagarna innan kan det smälla rejält. En del hundar bryr sig inte alls om fyrverkerier, men en del är mycket rädda för ljuden.

Pressbild

Vissa hundar är skotträdda och då rädda för exempelvis ljud från fyrverkerier. Skotträdslan kan utvecklas redan när hunden är en valp eller senare på livet.

Ta inte med hunden till ställen där fyrverkerier skjuts. Hunden kommer inte ”lära” att tåla ljudet på det viset.

• Förbered en lugn plats för hunden
För en skotträdd hund kan nyårsafton vara en obehaglig tid, men med några förberedelser kan du göra den lite lättare för hunden.

Om ni firar nyårsafton hemma är det bra att förbereda ett lugnt rum eller hörn för hunden där den får vara i fred. Isolera hunden plats från både ljud och ljus som kan komma från fyrverkerier genom att dra för gardiner och använda exempelvis filtar, kuddar eller en madrass för att dämpa ljuden. Du kan även sätta tv:n eller lite musik som kan täcka ljud som kommer utifrån.

Du kan ge hunden ett gott tuggben så den har någonting att göra och tuggandet hjälper även att lugna ner hunden. Observera dock att om hunden är mycket rädd, kan det vara så att den inte vill äta någonting alls, inklusive tuggben eller hundgodis.

Låt hunden vara i fred i sitt område och kolla till hunden då och då. Försök vara lugn och bete dig som vanligt eftersom om hundägaren är rädd eller stressad, kan den smittas till hunden.

• Rasta hunden tidigt
På nyårsafton är det viktigt att rasta hunden så tidigt som möjligt så att ni slipper gå ut när det smäller ordentligt. Om ni har möjlighet, gå en extralång promenad under på dagen.

En skotträdd hund vill kanske inte gå ut alls mot kvällen om det smälls raketer någonstans i närheten. Då är det bäst att gå en supersnabb promenad så att hunden kan uträtta sina behov. Om hunden är mycket rädd och går med svansen mellan benen eller vill verkligen inte gå och försöker komma upp i famnen eller vända hem direkt, då ska man inte tvinga hunden ut och speciellt inte försöka ”vänja” hunden till oljudet.

En rädd hund kan försöka rymma när ni är ute, så om hunden är skotträdd är det mycket viktigt att hunden har både sele och halsband och att de sitter ordentligt så att hunden inte kan komma loss även om den blir rädd och reagerar snabbt. Det kan även vara bra att ha en namnskylt på hunden med telefonnummer på så att om hunden skulle springa bort, kan ägaren kontaktas. Om hunden är id-märkt, hittas ägarens kontaktuppgifter även med hjälp av hundens chip.

Hunden håller koll på sin ägare och reagerar enligt ägarens reaktioner: exempelvis om ägaren blir rädd, blir hunden också rädd. Försök alltså hålla dig själv så lugn som möjligt för att hjälpa hunden behålla lugnet också.

• Fly från fyrverkerier
Om du vet redan att nyårsafton är en hemsk tid för din hund, försök fira nyår någonstans där det är så lugnt som möjligt, exempelvis i sommarstugan.

Ett annat fyrverkerifri alternativ är att boka ett hundvänligt rum på flygplatshotell. På områdena runt flygplatser är det inte tillåtet att skjuta raketer eller smällare. Rummet bör bokas i tid eftersom det finns ett begränsat antal hundrum och en del hundägare bokar sitt rum flera månader i förväg.

Om din hund reagerar mycket starkt på fyrverkerier, kan du boka tid med din veterinär och diskutera eventuell medicinering för lugnande medel. Boka tid i god tid innan nyår.

Pressmeddelande från Agria Eläinvakuutus

Taggar

Dela