Nyheter

Nya restriktioner – det här gäller i jul

Nyheter Från krav på sittande servering på restauranger och klubbar till återinförda avståndsregler i affärer. Nya, hårdare coronarestriktioner gäller från och med torsdag.

Från krav på sittande servering på restauranger och klubbar till återinförda avståndsregler i affärer. Nya, hårdare coronarestriktioner gäller från och med torsdag. Arkivbild: Pixabay

Under en pressträffen i dag presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten 12 nya restriktioner som gäller för att begränsa smittan i Sverige. 

Det här gäller från och med den 23 december:

– Alla bör undvika miljöer med trängsel.

– Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.

– För mässor, handelsplatser och platser för kultur- och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.

– Man avråder från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar kan däremot få fortsätta.

– Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna. Närundervisning kommer fortsatt vara huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans bli av för att glesa ut i salarna.

– Endast sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.

– Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än 20 personer. Detta gäller oavsett vaccinationsbevis eller inte.

– Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på åtta personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.

– Vid tillställningar med fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis – avstånd mellan sällskapen samt en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Folkhälsomyndigheten har även skickat ut en hemställan till regeringen med följande krav:

– Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster

– Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik

– Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Kravet gäller från 12 års ålder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Taggar