Nyheter

Ny undersökning: Så tror företagen i länet om 2024

Nyheter Fler företag i Jönköpings län riskerar att behöva minska sin personalstyrka och tre av tio företag uppger att det finns risk för varsel inom det närmsta året. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel som presenteras i dag.

Fler företag i Jönköpings län riskerar att behöva minska sin personalstyrka och tre av tio företag uppger att det finns risk för varsel inom det närmsta året. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel som presenteras i dag. Bild: Pxhere

Lågkonjunkturen är ett faktum och Sveriges BNP beräknas falla med en halv procent 2023. Enligt Svenskt Näringslivs företagarpanel riskerar fler företag i Jönköpings län att behöva minska sin personalstyrka och tre av tio företag uppger att det finns risk för varsel inom det närmsta året. Det är en ökning jämfört med föregående kvartal och den högsta siffran jämfört med Sveriges övriga län.

– Många av våra länsföretag har det tufft just nu, men det sista man vill är att behöva säga upp personal. Men med minskade investeringar och förväntningar på försäljning som är betydligt lägre än normalt ser vi att fler än tre av tio företag säger att de kan komma att varsla personal under det kommande året, den största varselrisken i Sverige. Och med fler varsel kommer en ökad arbetslöshet och vi ser också en ökad oro för att fler företag tvingas i konkurs, menar Anna Gillek, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Företagarpanelen för Jönköpings län visar att näringslivets prognoser är dämpade, både när det gäller produktion/försäljning, investeringar och antal anställda.

– Effekterna av räntehöjningar kommer med fördröjning och enligt våra prognoser kan vi förvänta oss två år av lågkonjunktur som kommer drabba både hushåll och företag i Jönköpings län. Samtidigt ser vi att inflationen är på väg ned och med rätt reformer från politiken kan vi få fart på Sverige och länet igen, säger Anna Gillek.

Taggar

Dela