Nyheter

Ny komminister i Värnamo: ”En förmån att få möta människor”

Nyheter Ulrika Zwaard brinner för att möta människor. I veckan inledde hon sin nya tjänst som komminister i Värnamo pastorat. 

Ulrika Zwaard brinner för att möta människor. I veckan inledde hon sin nya tjänst som komminister i Värnamo pastorat.

I tio års tid har Voxtorps pastorat varit Ulrika Zwaards hemvist. Först som komminister i sex år, därefter som kyrkoherde i tre och ett halvt år, men inom henne fanns en längtan efter att åter få arbeta som komminister. Ett telefonsamtal från kyrkoherden Pär-Magnus Möller fick Ulrika Zwaard på andra tankar. I tisdags, den 1 februari, inledde Ulrika sin nya tjänst som komminister i Värnamo pastorat.

– Jag har haft jättefina år i Voxtorp med fantastiska kollegor, församlingsmedlemmar och förtroendevalda. Det var ett svårt beslut att ta, men jag kände en längtan efter att få lägga mer energi på prästens kärnuppgifter. Jag blev jätteglad när erbjudandet kom, eftersom Värnamo var ett intressant alternativ för mig. Det känns väldigt bra och spännande och jag ser väldigt mycket fram emot det här uppdraget.

För Kexåsbon är Värnamo pastorat ingen obekant syn. Under prästutbildningen i Lund gjorde hon sommarpraktik i pastoratet under sommaren 2010 under nuvarande kyrkoherdens ledning. Efter 12 år blir hon en permanent del av verksamheten, där hon kommer att tjänstgöra främst i S:t Johannes kyrka i Värnamo samt Nydala klosterkyrka och Fryele kyrka. 

– Det som är spännande är att det är så olika kyrkliga miljöer. Värnamo kyrka är av mer traditionell karaktär, medans S:t Johannes är lite modernare där du kommer åhörarna lite närmare. Alla kyrkorummen har sin tjusning.

När tidningen träffar Ulrika i Värnamo kyrka under torsdagsförmiddagen har hon nyligen genomfört morgonbönen inför fysiska och digitala mötesdeltagare. Hon ser positiva effekter på vad pandemin har resulterat för Svenska kyrkans verksamhet. 

– I kyrkan har vi lärt oss att hitta andra vägar till gemenskap under den här tiden. Det är jättekul att många har tagit till sig det digitala arbetssättet. Det viktigaste är att vi genom kommunikation når ut till församlingsmedlemmarna. Det här känns som ett meningsfullt arbetssätt. 

Det mänskliga mötet ligger Ulrika Zwaard varmt om hjärtat. 

– Inte minst det enkla mötet är oerhört viktigt. Att få den där lilla pratstunden med en person och få utbyta lite erfarenheter. Jag är väldigt ödmjuk inför det och är ofta överväldigad och förvånad över hur lite jag kan göra för att det ska få betydelse för en annan människa. Det är en stor förmån att få möta människor i gudstjänst och kring de kyrkliga handlingarna, inte minst att få vara till hjälp vid de stora stunderna i livet, såsom begravningar, dop och bröllop. Det är en stor förmån att få göra det. 

Vad gör du på fritiden?

– Jag gillar att hålla på med trädgården, gräva och plantera och tycker om att bygga och snickra. På hösten jagar jag en del och på våren och sommaren åker jag motorcykel. Jag gillar även att kolla på serier, verklighetsbaserade polisserier med komplicerade karaktärer såsom ”Den tunna blå linjen”, ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker att det människans psykologi är intressant: vad är rätt och vad är fel? Vad är gott och vad är ont? Sedan gillar jag även skruvade komediserier, såsom ”Parks and recreation”. Jag har en stor beundran för komiker som den ena stunden kan vara så allvarlig och berörande, bara för att en halvsekund senare vända på en femöring och få människor att gapskratta. De är ofta djupt reflekterande människor, som har nära både till det absurda och det djupt mänskliga. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Ny komminister i Värnamo: ”En förmån att få möta människor”

Så härligt Ulrika! Varmt välkommen till Värnamo pastorat,där jag tror du kommer trivas med alla go’a och trevliga medarbetare och församlingsbor! Vi ses!

Thomas Borglin
Kyrkvärd i Värnamo Kyrka

Kommentarsfunktionen är stängd