Nyheter

Ny fotbollsarena till Värnamo?

Nyheter Gör allt som krävs för att göra Finnvedsvallen till en permanent allsvensk arena i stället för att bygga en ny arena. Det menar en insändarskribent.

Gör allt som krävs för att göra Finnvedsvallen till en permanent allsvensk arena i stället för att bygga en ny arena. Det menar en insändarskribent. Bild: David Alin

Att ta cykeln ner till Finnvedsvallen och uppleva elitfotboll är lika fantastiskt varje match. Tänk att Värnamo med 34000 invånare har ett elitlag i den i särklass största idrotten – fantastiskt. En ny arena borde därför göra mig ännu gladare och så var det faktiskt till en början tills verkligen kom ifatt mig: räntehöjningar, kommunens skulder, lågkonjuktur mm.  Att lägga 300 000 000 kronor på en arena som kommer att användas 15 matcher per år för IFK Värnamos herrlag med (publiksnitt 2 500 åskådare)  och 15 matcher per år för IFK Värnamos damlag (200–300 åskådare) innebär att planen används totalt 30 tillfällen per år . Bara räntekostnaden för lånet borde ligga på med dagens/framtidens ränta cirka 15 miljoner per år, om man därtill tänker sig en avbetalning på 20 år blir det ytterligare 15 miljoner per år vilket då skulle ge en kostnad initialt på 1 miljon kronor per match (cirka 1000 kronor per invånare) och match (skötsel ej inräknad) Vi har tyvärr inga garantier för att det spelas allsvensk fotboll i Värnamo nästa säsong eller säsongen därpå. Städer/samhällen/lag modell mindre, exempelvis Degerfors, Mjällby, Falkenberg, Åtvidaberg, Varberg och Trelleborg, har i stort sett utan undantag åkt lite upp och ner i seriesystemet (allsvenskan, superettan och division 1).

Att med detta i åtanke samt med insikten att kommunen redan är starkt belånad så känns det mer dumdristigt än framåtsträvande att ge sig i kast med detta projekt. Lägg därtill att kommunens pengapung inte tycks räcka till vår välfärd i form av skola, vård och omsorg. I skolans värld där jag tjänstgör väljer man i år att banta ner på externa vikarier, vilket kommer att innebära att det blir betydligt fler inställda lektioner. Större elevgrupper är något annat som blir verklighet när man tvingas spara. En kvalitetssänkning i skolan är därmed ett faktum.  Dessutom skjuts andra idrottsprojekt såsom ny simhall, konstsnöspår och multiarenor i Bredaryd och Rydaholm på framtiden.

Hur löser vi då detta då jag vet att Svenska Fotbollförbundet ställer stora (läs orimliga) krav på allsvenska arenors standard (extra kännbart för småorter)? Mitt förslag är att vi gör allt som krävs för att göra Finnvedsvallen till en allsvensk arena såsom gjorts i Degerfors Stora Valla, Mjällby Strandvallen och Varberg Påskbergsvallen. Kan vi fixa kraven från fotbollsförbundet med en budget på 50 miljoner?

Vi fortsätter att avnjuta elitfotboll på idylliska nyrenoverade Finnvedsvallen (många lag och supportrar hyllar vackra Finnvedsvallen) samtidigt som vi ser till att vi har en god omsorg i form av en bra skola, bra vård och god äldreomsorg för människorna i kommunen.

Elikamedemsekvadrat

Taggar

Dela


25 reaktioner på Ny fotbollsarena till Värnamo?

Arenan är dyr, men sannolikt kan Finnvedsvallen inte byggas om med hänsyn till den begränsade ytan, antal sittplatser och säkerhet. Ska vi nu satsa på att Värnamo ska växa som stad och IFK ska ligga kvar i allsvenskan så måste en ny arena byggas. Det håller inte att spela i Borås, då publikintäkter försvinner och utgifterna för IFK skenar. Ingen spelare vill spela sina hemmamatcher på bortaplan. Vet inte hur Viadukten kom in i debatten, men troligen från någon som bor utanför Värnamo och kör EPA-traktor för att handla.

Håller med dig fullt ut. Dessutom är beslut taget i kommunfullmäktige att arenan skall byggas. Bygget har inte kommit igång på grund av att naturskyddsföreningen har överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen! Känns som om naturskyddsföreningen har en klimataktivistisk agenda och bildligt talat limmat sig fast vid arenabygget!

Friidrotten får det svårt på Tinas Ö, då banan runt fotbollsplanen är asfalterad och inte 400 m runt om. Om friidrotten ska vara där, så behöver Tinas Ö rustas upp och de behöver ju också förråd till alla sina saker. Men jag kan hålla med om att det vore klokt att rusta upp Finnvedsvallen och använda den för allsvenskt spel, men samtidigt, var tar IFK och WSK vägen när en renovering ska göras? Det är ju ohållbart om IFK måste hyra till exempel Elfsborgs plan vid varje hemmamatch då renoveringen pågår…

Denna insändare uppvisar oändligt mycket mer intelligens än kommunens politiker tillsammans besitter.

Tack! Äntligen sunt förnuft som framförs. Att se till hela kommunens ansvarsområde. Går inte att blunda för verkligheten som råder numera.

Nej det vore naivt att tro att denna satsningen inte kommer att påverka skola, vård och omsorg negativt.

Var skall man spela sina hemmamatcher under 1,5 år vid en ombyggnad?
Planen ligger för lågt mot Lagans yta och den är för liten i bredd och längd. Jag har tyvärr inte Finnvedsvallens mått men man ser att den är klart minst i allsvenskan (Gamla Ullevi 105 x 68, Malmö stadion 69 x 105,5) den måste höjas 0,5–1,0 meter för att kunna dräneras på ett riktigt sätt. I år var inte planen spelbar, riktigt spelbar förrän slutet av maj. Var skall friidrotten ta vägen? Man måste minst komma upp till en sittande publik på runt 5 000. Man kan inte spela en modern fotboll på Finnvedsvallen idag, enbart parkera bussen fotboll eller dödgrävare fotboll. Detta på grund av för liten plan. IFK:s bästa matcher har man spelat på större bortaplaner. Men vill man inte ha allsvensk fotboll med sitt reklamvärde som genererar intäkter till kommunen så stöttar man ovanstående skribenters formuleringar.

Håller med dig, HV. Det är omöjligt att bygga om Finnvedsvallen till att uppfylla förbundets krav, det har ju redan konstaterats..

Att Lagan rinner jämte är en fin inramning. Man kan dränera hela området. Bygg ut arenan i etapper. Fixa Tinas Ö till friidrott. Och lägg alla inkomstbesparingarna till våra kära pensionärer, som har dukat bordet och lyft hela Sverige. Bygg ett stort äldreboende jämte Vidöstern till deras sista vistelse.

Lägg friidrotten på Tinas Ö och gör en större plan om så behövs. Gräv ner värmeslingor om det behövs. Jag vill ha allsvensk fotboll i Värnamo men vill också att den ”Mänskliga tillväxtkommunen” också väljer att satsa på våra ungdomar och det gör man inte genom att spara in på skolan vilket medför att vi får större elevgrupper att jobba med.

Bra. Ett gyllene tillfälle för kommunledningen att visa på sunt och framåttänkande agerande. Då folkökningen tycks gått i stå blir det ju inte mer pengar att spendera framöver.
Är det snara påbörjandet av byte av avlopps- och vattenledningar, i alla kommundelsorter, som kräver ofantliga summor, inräknad i budgeten?
Ta ett snack med fotbollförbundet nu! Övertyga dem i det orimliga att småorter ska bygga storstadsarenor.

Mycket bra skrivet, bra argument. Kan inte göra annat än att hålla med i en tid som denna 🙏🏻

Verkar som kommunen hamnat i en återvändsgränd. Hoppas att man kontaktar omnämnda kommuner om ombyggnad av befintlig arena. Krävs handling nu.

Helt rätt! Två onödiga utgifter. Åtminstone viadukten, totalt slöseri!

Dags att kommunens ledande politiker tar ett snack med fotbollförbundet om vilka krav som ställs på kommuner när de skall få vara en del av elitfotbollen i Sverige. Att prioritera elitarenor mot att underhålla och bygga för breddidrott när man sedan ser att föreningslivet just förebygger kriminalitet, hälsoproblem och social segregering och idrottshallars är överbokade och i behov av underhåll i samtliga orter i kommunen. Ny simhall, fler idrottshallar en friluftsanläggning och ett ungdomens hus så kommer Värnamo kommun vara attraktivt att växa upp och leva i. Finnvedsvallen är unik med sin charm och läge, vilket speglar själen av vad fotboll är i grund och botten. Allt är möjligt när bollen är rund.

Hej kommuninvånare. Det finns mycket yta att expandera arenan. Bakom målen kan man ta tusen personer på varje sida. Och man kan även utöka på höjden, till exempel på huvudläktaren. Så ytan finns, om man kan tänka lite logiskt. Hälsningar från en utanför stan och utan epatraktor, som bidrar till att du får mat till bordet. Du kan väl köpa Viadukten och börja odla potatis och dela ut till dina likasinnade.

Kommentarsfunktionen är stängd