Nyheter

Ny damm vid Borgen

Nyheter Vid Borgen, nedanför Alandsrydsbacken, bygger kommunen en 8 000 kvadratmeter stor damm. Stora delar av dammen har finansierats med statsbidrag inom ramen för Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och dammen byggs i samverkan med Finnvedens Slalomklubb.

Vid Borgen, nedanför Alandsrydsbacken bygger kommunen en 8 000 kvadratmeter stor damm. Stora delar av dammen har finansierats med statsbidrag inom ramen för Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och dammen byggs i samverkan med Finnvedens Slalomklubb. Foto: David Alin

– Vi måste kunna buffra vatten när det blir störtskurar och öka infiltrationen till grundvattnet. Vi måste också ur ett längre perspektiv, och då är det inte kopplat till torkan 2018, försöka återföra vatten till naturen. Vi behöver ge tillbaka vatten till naturen för att få ett mer naturligt flöde av vattnet i skogen och det kommer också att gynna den biologiska mångfalden, berättar Joakim Norgren, skogsförvaltare och projektledare på tekniska förvaltningen.

Vatten gör även att platsen kommer att bli mer intressant att besöka och upptäcka. Värnamo kommun tillsammans med föreningarna som är aktiva på Borgen arbetar med att platsen ska erbjuda aktiviteter hela året.

– Vi människor gillar vatten och genom dammen kommer fler att vilja vara här. Dammen gör vistelsen i naturen mer intressant. Genom dammen kan vi till exempel på sikt göra konstsnö på vintern och anlägga en vattensportanläggning på sommaren, berättar Keith Johansson, projektledare på tekniska förvaltningen.

Den nya dammen vid Alandsrydsbacken blir klar hösten 2021.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela


2 reaktioner på Ny damm vid Borgen

Kommentarsfunktionen är stängd