Nyheter

Ny avdelning invigd: ”Glädjens dag”

Nyheter I strålande sensommarväder invigdes i dag Fortunagårdens nya avdelning Askelid.

Bilder: David Alin

Askelid, Fortunagårdens nya fristående låsta avdelning på 1 500 kvadratmeter yta med tolv nya platser.   [1/5]

Ett 30-tal personer närvarade vid dagens invigning.   [2/5]

Institutionschef Charlotte Erljot pratade om Fortunagårdens betydelse, vikten av uppdraget och hennes medarbetare med mera.  [3/5]

– Att det då finns platser där det går att få hjälp, där det ges god vård och omsorg och där hela ambitionen är att ens liv ska kunna förändras till något bättre – ja då är en plats som denna, Fortunagården, något som jag förknippar med möjligheter, till ljus, vilja och hopp om framtiden, säger SiS generaldirektör Elisabeth Åbjörnsson Hollmark.  [4/5]

Elisabeth Åbjörnsson Hollmark fick äran att klippa invigningbandet.  [5/5]

I februari 2023 sattes spaden i marken för Fortunagårdens nya avdelning. I dag, den 4 september 2024, invigdes Askelid, en fristående låst avdelning med tolv nya platser på 1 500 kvadratmeter yta. En satsning som innebär 20 till 30 nya arbetstillfällen till LVM-hemmet.

I sensommarvärmen inledde institutionschefen Charlotte Erljot eftermiddagens program med att hålla ett inledningstal.

– För ett och ett halvt år sedan firade vi första spadtaget och nu står vi här med färdiga lokaler. Hur ska vi prägla vår nya avdelning Askelid. Vad kännetecknar Fortunagårdens personal och vad kommer vi att bära med oss in i Askelid? Jag har funderat på det och det jag fått till mig, det jag får höra och får känna är Fortunagårdens bemötande, vårt fantastiska bemötande till våra klienter, mot varandra och till andra. Vårt bemötande vilar i våra värdeord: ro, respekt, omtanke och tydlighet som vi har jobbat med och som vi lever i på något sätt hela tiden. Fortunagården har även alltid klienten i fokus, oavsett vilka arbetsuppgifter vi har och vad vi gör så är klienten i fokus hela tiden. Det är vi otroligt stolta över.

– Askelid kommer också att bli en plats för förändring för våra klienter. En plats där de ska kunna få landa, stabilisera sig, hitta sin inre motivation och göra den skillnaden som de vill och behöver. Även om de kommer hit på tvång så ska det finnas det en möjlighet att få en önskan och en längtan att bli de människor de önskar att få vara.

–Jag vill också passa på att tacka all personal som är här måndag till fredag till söndag dygnet runt och som jobbat med klienterna samtidigt, som det har pågått ett bygge parallellt. Vi har haft vår verksamhet nära byggnationen så det har varit slitigt många gånger, men stort tack till all vår snälla och klientnära personal. Lena Forsberg har varit vår projektledare och har varit navet i den här processen, så stort tack. Jag vill också tacka alla andra som är med på olika delar i det här, såsom Specialfastigheter, Region Jönköpings län, kommun och polis och alla andra, så tack alla för att ni på olika sätt gjort att vi kan stå här och snart vara driftsklara med vårt nya centrum.

Charlotte Erljot lämnade därefter över mikrofonen till SiS generaldirektör Elisabeth Åbjörnsson Hollmark.

– Och vilken glädje att få vara här i dag och inviga den nya avdelningen tillsammans med alla er här! Så roligt att ni vill komma hit och fira den här dagen med oss på SiS. Det är både stort och viktigt av så många olika skäl. Ett av dem är att ge värdiga lokaler för att kunna bedriva det livsviktiga uppdrag som myndigheten har för en av samhällets mest utsatta grupper.

– Ett hem för tvångsvård av människor som lider av livshotande missbruk tror jag många förknippar med mörker och elände.

– Självklart är det många olika människor med svåra livsöden som vi, ni medarbetare, inom missbruksvården möter vid placeringar på SiS men jag kan å andra sidan verkligen intyga att en placering här kan på riktigt vara skillnaden mellan liv och död.

– Att det då finns platser där det går att få hjälp, där det ges god vård och omsorg och där hela ambitionen är att ens liv ska kunna förändras till något bättre – ja då är en plats som denna, Fortunagården, något som jag förknippar med möjligheter, till ljus, vilja och hopp om framtiden.

– För det är det som de som de kvinnor som kommer till Fortunagården möter. Det är den vård och omsorg som de fantastiska medarbetarna här på Fortunagården ger – som blir både en livboj och början på något nytt. En vändpunkt.

– Jag hade förmånen att besöka Fortunagården för några år sedan och träffade då två unga kvinnor som var placerade här. De berättade om att de varit placerade på flera olika hem och kunde ge vittnesmål om att ni medarbetare här såg och mötte dem som individer och människor, INTE som missbrukare. Bara det bemötandet gjorde hela skillnaden för att de skulle ta till den vård och behandling och ta tillfället att motivera sig till förändring. Det är sådana här berättelser jag tar med mig när emellanåt jag sitter i administrativa sammanhang: att det är de här berättelserna som gör hela skillnaden att gå till jobbet och det är ni som gör det. Då kanske man kan säga så här att det är en självklarhet att bli bemött som människa och individ och ha ett gott bemötande. Ja säger jag också, men jag vet hur svårt det är att få det att genomsyra hela verksamheten. Alla medarbetare arbetar utifrån det och det har ni lyckats med på Fortunagården, vilket är fantastiskt och som jag förstår det en tradition som fortsätter. I det här fallet skulle ni kunna säga att ”det sitter i väggarna”, så det gäller att ni för över det till de här nya väggarna.

– Och när vi lyckas motivera någon till förändring, när vi lyckas stabilisera någons kaotiska liv, ofta räddat livet – då kan vi också så fröet till den motivation som är helt avgörande.

– SiS som myndighet har ju varit i händelsernas centrum under ett antal år nu men fokus är mest ungdomskriminalitet men idag vill jag verkligen lyfta fram att vi bedriver en väldigt viktig missbruksvård för vuxna! Och vi fortsätter att investera i verksamheten genom att som i dag få inviga en helt nybyggd avdelning som ger förutsättningar för att bedriva tvångsvård i ändamålsenliga lokaler och som ger bättre arbetsmiljö för er som arbetar med det viktiga vårdarbetet.

– Jag vet också att ni medarbetare kämpar för att varje dag se till att skapa platser då vi nu går in i ett skede med förtätning av platser inom missbruksvården. Jag vet att ni kommer klara det men jag vill också att vi hela tiden har en öppen dialog om hur vi fortsatt kan utveckla verksamheten.

– De/ni som arbetar här på Fortunagården behöver få de allra bästa förutsättningarna att kunna ge en så bra vård som möjligt. Och då är moderna lokaler, specifikt designade och byggda för vård, en viktig del. Med nya fina utrymmen kommer också er arbetsmiljö att bli bättre.

– Därför är jag väldigt glad att vi i dag får inviga en ny avdelning med helt nya bostadsrum och helt nya rum för vård.

Efter avslutat tal var det dags för traditionsenlig bandklippning. Charlotte Erljot överlämnade saxen till Elisabeth Åbjörnsson Hollmark, som tog plats på den röda mattan och klippte det röda invigningsbandet.

– Härmed förklarar jag Askelid för invigd, förklarade generaldirektören med ett leende på läpparna.

Efter bandklippning bjöds på mat, mingel och rundvandring i de nya lokalerna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *