Nyheter

Nu startar träning för cancerbehandlade

Nyheter Fysisk träning motverkar den starka trötthet och kraftlöshet som många drabbas av under cancerbehandling och i början av nästa år startar sådan i Värnamo.  

Träning vid aktiviteten i Jönköping. Foto: Mikael Bergström Region Jönköpings län

En gång i veckan har 30-40 talet deltagare träffats i Jönköping för ett svettigt cirkelträningspass och fika. Gemensamt för deltagarna är att de är i en pågående eller avslutad behandling för cancersjukdom.

– Forskningen visar att träning har bra effekt även när man får cytostatikabehandling, och det motverkar den totala utmattning, fatique, som man kan drabbas av. Det enda som hjälper då är fysisk aktivitet, och flera deltagare här berättar om att de känner skillnad. De klarar helt enkelt behandlingen bättre, blir piggare och med färre biverkningar, säger Eva Ulff, verksamhetsutvecklare på onkologkliniken, Länssjukhuset Ryhov.

Lena Hedin, folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län, konstaterar att framgångsfaktorerna för den här satsningen är samverkan med en extern aktör, att deltagarna träffar andra i liknande situation och att aktiviteten sker i ett hälsofrämjande sammanhang:
– Sjukvården bör generellt rekommendera fysisk, pulshöjande aktivitet istället för vila under en behandling mot cancer. Som cancerpatient handlar det om att träna för att må bättre, inte för att bli elitmotionär, säger hon i ett presssmeddelande.

Taggar

Dela