Nyheter

Nu invigs fjärde bänken i Bänkarnas stad

Nyheter I dag invigs den fjärde bänken i projektet Bänkarnas stad. ”Allting förändras men ingenting förgås” är skapad av konstnären Ellen Ehk Åkesson. Donatorer är Ljungbyparet Thomas och Inga-Lill Börgesson.

Pressbilder: Värnamo kommun

I dag invigs den fjärde bänken i projektet Bänkarnas stad.  [1/5]

”Allting förändras men ingenting förgås” är skapad av konstnären Ellen Ehk Åkesson. Donatorer är Ljungbyparet Thomas och Inga-Lill Börgesson.  [2/5]

På bänken sitter Alexander Brandt som gjort bänkens bronsarbeten och konstnären Ellen Ehk Åkesson. Bakom bänken står donatorerna Thomas och Inga-Lill Börgesson.  [3/5]

konstnären Ellen Ehk Åkesson har skapat ”Allting förändras men ingenting förgås”.  [4/5]

Donatorer är Ljungbyparet Thomas och Inga-Lill Börgesson.  [5/5]

Projektet Bänkarnas stad fortsätter växa. I dag invigs ännu en konstnärligt utformad bänk längs med Laganstråket. Konstnären bakom bänken är Ellen Ehk Åkesson från Nybro. Bänken har namnet ”Allting förändras men ingenting förgås”, vilket är ett citat av den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras.

”Naturen formar tillbaka sin bänk”
– Den klassiska, romantiska parkbänken, den vi känner så väl. Dess svängda linjer, upplysta av en lyktstolpes mjuka sken, kanske lite lätt dimma. Bänken signalerar, sätt dig här och vila, forma en tanke, väntar du på någon? berättar Ellen Ehk Åkesson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Men någonting är på väg att hända, bänken genomgår en metamorfos. Livets kretslopp har sprungit ifatt den, naturen håller på att forma tillbaka sin egen bänk, slingrande rötter och knotiga stammar. Svamparna bryter ner det av människan formade träet till livets byggstenar, stoff för nytt liv, ny form. Naturens skulptör tar över, följer linjer och former av något svunnet, tar bort och lägger till. Allting förändras men ingenting förgås.

Bänken är cirka 1,3 meter hög, 1,5 meter lång och 1,1 meter bred. Den är utförd i brons och består av gjutna skulpterade element som svetsats samman del för del. Bronsarbetet är utfört av Alexander Brandt från Gävle.

Donerad av Ljungbypar
Bänken är donerad av Ljungbyparet Thomas och Inga-Lill Börgesson.

– Min morfar Kurt Bergström gifte sig 1970 med Margareta Härenstam från gården Åeke i Forsheda, efter att min mormor avlidit några år tidigare. Kurt gick i pension 1976 och året efter flyttade han och Margareta till Thure Sällbergsgatan i Värnamo. Där träffade och umgicks de med Siri Bergkvist, som genom en testamenterad gåva till Värnamo kommun möjliggjorde konstverken Corpus i rondellen nedanför järnvägsstationen och Momentum på entrétorget framför Gummifabriken, berättar Thomas Börgesson i ett uttalande och fortsätter:

– Inga-Lill och jag träffade Siri flera gånger och tanken att donera pengar till ett konstverk växte fram efter att Margareta avlidit 2019, Kurt var död sedan tidigare. Kontakt med kulturförvaltningen i Värnamo och flera besök och diskussioner ledde fram till konstverket ”Allting förändras men ingenting förgås” som en del i Bänkarnas stad. 

Invigs i dag
Invigningen sker under förmiddagen. Platsen är Osuddenrundan där den nya slingan runt kohagen börjar närmast järnvägen (nära gångvägen upp till Mosslegatan). Både konstnär och donatorer medverkar. Invigningen förrättas av kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson och Thomas Lundh läser sin specialskrivna dikt ”Bänkarnas stad”, ackompanjerad av Jonas Rydin.

– Vi är fantastiskt glada och tacksamma för makarna Börgessons generösa donation. Ellen Ehk Åkesson är en mycket duktig och spännande konstnär och hennes bänk lyfter hela projektet Bänkarnas stad ytterligare ett snäpp, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun och ordförande i referensgruppen för Bänkarnas stad, i ett pressmeddelande.

Fakta/Ellen Ehk Åkesson
Ellen Ehk Åkesson är född 1976 i Nybro. Hon har en MFA i keramikkonst vid HDK Göteborg och har även studerat keramik vid Capellagården på Öland. I dag är hon verksam i sin egen studio i det gamla glasbruket Pukeberg i Nybro. Hon är även verksam som konstnär vid Orrefors Kosta Boda. Hon arbetar i flera olika material som lera, brons och glas. Hennes konst inspireras mycket av naturens mystik.

Ellen Ekh Åkesson har fått en mängd olika stipendier och har haft separatutställningar på bland annat Berg Gallery, Eskilstuna konstmuseum och Galerie NeC i Paris. Hon har gjort konstnärliga gestaltningar på uppdrag av bland andra Stockholm stad, Statens konstråd och Södertälje kommun.

Fakta/Bänkarnas stad
Projektet Bänkarnas stad är tänkt att förstärka Värnamos position som design-, konst- och möbelstad. Samtidigt lyfts ån Lagan fram och det skapas en attraktiv och konstnärligt utformad miljö längs Laganstråket. Därigenom knyts även Vandalorum ihop med Värnamo centrum. Bänkarna ska vara konstnärligt utformade och doneras till Värnamo kommun av ett företag, förening eller privatperson.
Idén till Bänkarnas stad föddes när företagaren Kadim Akca 2012 donerade bänken Gemenskap (Turkens bänk), som står placerad i Åbroparken i centrala Värnamo. Den räknas som bänk nummer noll.
Bänken Polygon formgiven av Johnny Grauengaard är bänk nummer ett som skänktes av Värnamo Företagareförening 2017.
Bänken Peace skapad av Fredrik Wretman är bänk nummer två. Den donerades av Nivika Fastigheter AB 2018.
Bänken Equilibrium av Charlotte Gyllenhammar är bänk nummer 3, donerad av Bengt och Gunnel Liljedahl 2021.
Bänkarnas stad är ett samarbete mellan Värnamo kommun, Värnamo Företagareförening och Vandalorum.

Taggar

Dela


1 reaktion på Nu invigs fjärde bänken i Bänkarnas stad

Kommentarsfunktionen är stängd