Nyheter

Nu bor det 34 530 personer i Värnamo

Nyheter I dag publicerar SCB färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig: Befolkningen växer på många håll. Men i Värnamo kommun är folkmängden ganska oförändrad.

I Värnamo bor numera 34 530 personer. Det innebär att folkmängden är i stort sett oförändrad jämfört med 2019 (- 30 personer).

– I Värnamo har utflyttningen varit större än inflyttningen. Kommunen registrerar 1 383 utflyttade, jämfört med 1 378 inflyttade. Det har också registrerats fler dödsfall än födslar, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

I hela Jönköpings län ökar befolkningen med minst 0,2 procent i fem av 13 kommuner jämfört med året före. Den största ökningen står Vaggeryds kommun för (1,8 procent), medan folkmängden i Gislaveds kommun minskade mest (1,1 procent).

I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 379 295 invånare. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med 2019.

Folkmängden ökar på flera håll. Jämfört med året före har 137 kommuner växt och 93 krympt. I de övriga kommunerna är förändringarna mindre än 0,2 procent.

Den största befolkningsökningen i hela landet hittar vi i Trosa kommun i Södermanland. Här har folkmängden växt med 4,1 procent på bara ett år.

Under samma period har befolkningen i Högsby i Kalmar län krympt med över tre procent.

– Trots att invandringen till Sverige minskade kraftigt jämfört med 2019 var det invandringsöverskottet som främst ökade Sveriges folkmängd. Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på Scb.

Trenden är ännu tydligare på lite längre sikt: I 225 av 290 kommuner är befolkningen större än den var för tio år sedan. På många håll är ökningen markant: 79 kommuner har haft en ökning på över tio procent sedan 2010.

Det finns ett klart geografiskt mönster till utvecklingen: det är i de norra delarna av landet som befolkningen krymper över de senaste tio åren. I tre län är det fler kommuner som krymper än växer jämfört med 2010: Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

– Värnamo är en av de kommuner som har haft en kännbar befolkningstillväxt under de senaste åren. På tio års sikt har antalet invånare gått upp från 32 833 till 34 530, alltså en ökning med 5,2 procent, säger Linus Garp.

Källa: Pressmeddelande från Scb

Befolkningsstatistiken i länet 2020. Illustration: Scb

Taggar