Nyheter

Nu är det nosarbete som gäller

Nyheter En ny hundsport har börjat växa fram, nosework eller mer översatt till svenska, nosarbete.  

Anna Lindström, Värnamo och Ida Eriksson, Skillingaryd, hade fixat den fina banan  [1/11]

Samling vid ”Gamla Uppåkra”  [2/11]

Camilla Stagmo, Gnosjö med Chili, Calle Svensson, Värnamo med Ty och Susanne Svensson, Värnamo med Dina.  [3/11]

Hunden Musen på prov.  [4/11]

Domarna bedömer  [5/11]

Belöning  [6/11]

Påsk hos Ålaryds Trä  [7/11]

Nu är det påsk...  [8/11]

Elin Gilenmyr från Jönköping deltog med sin chihuahua.  [9/11]

Calle Svensson och Marianne Blixt är instruktörer  [10/11]

Hunden får sin belöning för fint arbete  [11/11]

Nosen är på många sätt kännetecknande för alla hundar. En hund känner dofter på ett helt annat sätt än vi människor och därmed förstår man lätt varför man så ofta ser en hund ”jobba” med sin nos.

I Skillingaryd, Värnamo, Gnosjö, Jönköping med flera platser har intresset för den nya hundsporten nosework bara ökat och ökat. Sedan 1 januari i år är det en officiell hundsport.
– Att få använda nosen tycker de allra flesta hundar är spännande. Nosework ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med dig söker efter dofterna, som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor, noteras på kennelklubbens hemsida.

I söndags hade Marianne Blixt i Hundtrixet samling för intresserade hussar, mattar och hundar hos Ålaryds Träindustri i Skillingaryd.

På plats fanns instruktörer som Calle Svensson, Värnamo, Anna Lindström, Värnamo och Ida Eriksson, Skillingaryd.
Deltagarna kom från en rad olika platser. En av dem var Elin Gilenmyr från Jönköping vars fina chihuahua Musen klarade doftprovet.

I nosework ska hunden med förare söka speciella dofter i en rad olika miljöer. Sporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen, men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera sin.

I första steget gäller det om att nosa upp var det doftar eucalyptus. I steg två handlar det om lagerblad och i steg tre lavendel.
– Den här sporten passar alla hundar oavsett ras, säger Marianne Blixt.

Det var imponerade att se hur duktiga hundar med sina hussar och mattar arbetade på den bana som Anna Lindström och Ida Eriksson hade tagit fram. Inte för inte kallades söndagens prov för Påsknosen.

I juni räknar Marianne Blixt med att ha en instruktörsutbildning till denna nya hundsport som verkar bli något riktigt stort. Tävlingsformen passar alla hundraser. Nosarbete är något som alla hundar verkar älska.

Taggar

Dela