Nyheter

Nu är det hög tid att återuppbygga skolan

Nyheter "Med fokus på barnens bästa ropar jag nu på hjälp och hörsamhet från våra politiker, föräldrar och medmänniskor. Det måste får räcka nu med indragningar och besparingar på våra barns bekostnad och snälla skyll inte på inflationen och varandra, det handlar om att göra rätt prioriteringar", skriver en insändarskribent.

Hör upp! Vi i skolans värld samt föräldrar som har barn i skolan behöver tillsammans med våra medmänniskor samla oss och höja våra röster och säga ifrån att nu räcker det! Verkligheten vi befinner oss i just nu är som sådan att…..Skolan går på knäna och det enda vi hör är att det finns inga pengar och ni måste spara.

I år är det i runda slängar tomt eller ja egentligen minus i budgetpåsen. Detta trots att det läggs på större ansvar, med större klasser och  komplexare skola, med fler och mer utmanande uppdrag att lösa samtidigt som vårt mandat att kunna göra så minskar och utarmas mer och mer. 

Skolan dras med stora svårigheter att rekrytera personal som har rätt kompetens. Vi pratar om att våra elevresurser som ofta har ett väldigt komplext och svårt uppdrag i skolan, samtidigt är de som ofta är minst värderade i form av tillfälliga anställningar och låg lön. I rak motsats till att kommunen vill vara en attraktiv arbetsgivare. Vi pratar om alldeles för stora klasser och för få närvarande vuxna som kan uppmärksamma de behov eleverna har i form av rätt stöd, för att klara sin skolgång. Vi har mer och mer administration och mindre av värdefull tid att planera, samverka och samtala med våra elever och varandra kollegialt. Lärare som sitter helger och kvällar för att ha en chans att planera vettiga lektioner. 

En ensam skolkurator och specialpedagog  har en ofta en lång kö av utredningar som ska göras på sitt bord och högen bara växer för det finns inte tid. Barn som mår dåligt får vänta länge på stöd, vilket i sin tur kan leda till att fler barn blir hemmasittare då de inte får stöd i tid.               

Speciallärare som har kö på barn som är i behov av extra stöd. Samtidigt ska vi allt som oftast lösa vår egen bemanning med personal som inte finns. Personal slutar, blir sjukskrivna och förtvivlar över hur man ska räcka till.

Sedan undrar vi varför elever mår dåligt och varför den psykiska ohälsan ökar för barn i skolan? Alldeles nyligen släppte Friends sin senaste rapport som visar på en skrämmande utveckling och som riktar skarp kritik till skolan. 

I spåret av det som händer ute i samhället i dag med alarmerande ökning av psykisk ohälsa hos barn och unga, samt den ökande kriminalitet som krupit ner i åldrarna kan man inte annat än undra… hur har man inte kunna se denna utveckling komma och tagit an en rimlig, ansvarsfull planering och budget för skolan? 

Med fokus på barnens bästa ropar jag nu på hjälp och hörsamhet från våra politiker, föräldrar och medmänniskor. Det måste får räcka nu med indragningar och besparingar på våra barns bekostnad och snälla skyll inte på inflationen och varandra, det handlar om att göra rätt prioriteringar!

Anställd inom skolan

Taggar

Dela


4 reaktioner på Nu är det hög tid att återuppbygga skolan

Skrämmande att det forfarande ens behöver talas om nerdragningar inom skolan. Detta har pågått så länge. Frågan är om skolor ens klarar av att leva upp till skollagen med alla besparingar. Skolan är en av samhällets stöttepelare, det får följder för såväl individ som samhälle att för drastiskt göra nedskärningar. Det är många årskullar som drabbas. Varje årskull har sin plats i ett fungerande samhälle. Kan inte förstå varför man inte hör ett ramaskri från föräldrarhåll. Accepterar man sådana budget lösningar för sina barns framtid? I övrigt vill man ha kvalificerade lärare kvar i skolan så behöver man även se över löner och arbetsuppgifter. Tyvärr kommer nog inte dessa rader ha någon betydelse. Detta samtal har pågått i år och inget har hänt till det bättre. Samhällsutvecklingen förvånar inte. Bra i alla fall att en och annan fortfarande orkar prata om detta viktiga.

Jag håller med om allt i din insändare. Kommunen behöver också vad jag förstå se till att göra tjänsterna attraktiva på ytterområdena för att få personal med rätt behörighet. Det är ett absolut feltänk att spara på skola och förskola.
Det som kommunen ska prioritera är utbildning och omsorg!

Håller med dig politiker lever inte i verklighet tänker bara på sin stol så att inte förlorar inkomst.

Håller med! Antalet anställda i komunal verksamhet har ökat otroligt de senaste decenierna. Alltför många är pappersvändare. Detta måste ändras. Alltså fler lärare och resurspersoner i skolan, det är så vi investerar i vår framtid.

// Beppe

Kommentarsfunktionen är stängd