Nyheter

Nordiska medaljörerna Simon och Rikard jagar SM-medalj

Nyheter Under helgen arrangeras Jägar-SM av Skillingaryds- och Hookortens jaktvårdsföreningar. Vi har träffat Simon Andersson, Tofteryd, och Rikard Alm, Månsarp, som tävlar på lördag och söndag.

Simon Andersson och Rikard Alm med nya nordiska medaljer

Simon Andersson från Tofteryd var under helgen med i det svenska landslaget när NM avgjordes i Norge. Där blev det bronsmedalj och medaljen var såklart med under torsdagen när vi fanns på plats vid Skillingaryds skyttebana. Förra året blev Simon tvåa i Jägar-SM. Förväntningar är så klart höga när det nu även är på hemmaplan. 

– Jag tävlar i den öppna klassen. Det är samma grenar som under fredagen fast man skjuter allt två gånger. Man räknar sedan ihop resultatet från både lördag och söndag, så det gäller att skjuta bra båda dagarna. Jag är nog bäst på trap och älg. Råbocken är min sämsta gren, börjar Simon berättar. 

Vad är det bästa med skytte?
– Kamratskap. Det blir såklart en del jakthistorier och vi pratar både vildsvin och varg. Lerduvor är väldigt roligt, man skjuter sönder saker, det är faktiskt roligt. Det är en form av adrenalin. 

– Från början skulle jag träna skytte för jaktens skull. Jag fastnade för det och tyckte det var kul när jag såg att jag blev bättre och bättre. Jag tror att jag började tävla i 20-årsåldern. Här på skyttebanan har man varit sedan man var i 12-årsåldern. Pappa och en av mina bröder jagar. I år ska min bror David Andersson vara med i sitt första SM, så räkna med brödrakamp. Det är kul att få med fler skyttar, det ger ringar på vattnet. Det är en utmaning och det tar flera år att bli duktig. Det går inte att stå och tänka på annat, utan bara att gå in i bubblan, menar Simon som berättar vidare: 

– Målsättningen inför helgen är medalj. Om jag lyckas kan det gå. Det är viktigt att man är duktig i alla grenar. Vi sporrar varandra till att göra ett bra resultat för vår förening. Utrustningen är väl inskjuten, så jag känner mig lugn. 

Simon Andersson tävlar i seniorklassen och är under lördagseftermiddagen i Hok och skjuter älg och trap gånger två. På söndagen är det Skillingaryds skyttebana som gäller, där det under förmiddagen ska tävlas i rådjur och sporting. 

Rikard Alm var bäst i helgens Nordiska mästerskap och guldmedaljen för rådjur, samt bronsmedalj för laginsatsen, hänger runt halsen

Under helgens nordiska mästerskap knep Rikard Alm guldmedaljen i rådjur. Rikard, bor i Månsarp och tävlar för Skillingaryds jaktvårdsförening. Han är laddad inför helgens SM-tävlingar på hemmaplan.

– Förutsättningarna är bra här i Skillingaryd. Vill man tävla får man tillgång till banan och kan träna på bra tider då skyttetiderna är väl tilltagna här, det kanske beror på att vi är nära skjutfältet…det gör att man kan passa in vardagen tillsammans med träningen. Jag vill såklart inte vara sämre än de andra killarna i klassen och skjuter jag bra så vill de ta rygg på mig, berättar Rikard Alm, som kommenterar att hemligheten bakom bra skytte är noggrannhet.

Vad ser du fram emot i helgen?
– Att ha roligt. Det är ett riktigt bra startfält och väldigt många duktiga skyttar. Nu kommer europamästaren Emil Håkansson, så det här är nästan hårdare motstånd än ett nordiskt mästerskap, menar Rikard.

Vad är Rikards paradgren?
– Både älg och rådjur. Rådjur kanske jag är lite bättre på. Där behövs det maximal precision och man måste vara lugn hela tiden. Det är jag bra på, avrundar Rikard.

Vad gör Alm och Andersson när man inte tävlingsskjuter?
– Jagar, säger de båda.

Simon tränar skytte fram till augusti, sedan blir det jakt tillsammans med hundarna: drevern som jagar rådjur och jämthunden som tas med ut i skogen när vildsvin och älg ska jagas. Rikard jagar det man får jaga och då främst rådjur, älg och räv.

I Skillingaryd avgörs följande grenar:
En serie med 25 duvor sporting. 10 skott råbock 80 meter, fyra ligg, tre knä och tre fristående
I Hok avgörs följande grenar:
Löpande älg tio ringad med enkelskott
En serie 25 duvor variabel jägartrap. 

Eventuell särskjutning sker i Hok därefter följer prisutdelningen på söndag.

I trap går lerduvan från ett håll hela tiden.
I sport finns sju olika kastare, från sidan, bakifrån. Det är relativ fri gren och arrangören lägger upp sportingen som man själv önskar. Lerduvans hastighet är 80 kilometer i timman. Flera pallar med lerduvor har köpts hem inför helgens tävling där det går åt 25 lerduvor per gren, och deltagare.

Tävlingarna börjar i dag, fredag, då det är ”lilla SM”. Under lördag och söndag är det individuellt, och enbart för seniorer, och allt görs gånger två i både Skillingaryd och Hok.

Taggar

Dela