Nyheter

Nio poliser välkomnas till Värnamo

Nyheter Nio av länets 24 nya poliser blir en del av Värnamos organisation.

Polisen i Värnamo. Arkivbild.

Värnamo har tilldelats nio av länets 24 utexaminerade polisassistenter.

– Vi har i dag tagit emot nio nya poliser vilket vi är väldigt glada för, ett tillskott som kommer att få stor betydelse för vårt vardagliga arbete, säger Håkan Boberg, lokalpolischef i Värnamo.

I samband med att 593 polisassistenter har tagit examen börjar tillväxten av poliser nu märkas av. Merparten kommer att tillföras lokalpolisområdena för att stärka den lokala närvaron.

– Det är med stolthet jag välkomnar våra nya poliser. I dag möts de av kollegor runt om i landet för att tillsammans göra sitt yttersta för att klara uppdraget och göra skillnad i människors liv, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Inom polisen pågår ett intensivt rekryteringsarbete för att bli drygt 38 000 till årsskiftet 2024/2025. Nu har myndigheten 20 900 poliser, inklusive polisaspiranter, vilket är ett nytt rekord för antal poliser.

Polismyndigheten gör väldigt mycket för att hitta killar och tjejer som kan vara lämpliga för att bli framtidens poliser. Att attrahera unga i en bra mix av ålder och bakgrund är viktig. Vi ser ett högt söktryck mot utbildningen och samtidigt är det inte helt enkelt att fylla alla platser på våra polisutbildningar, då man i bland söker flera utbildningar och kanske kommer in på en utbildning som gör att man sent hoppar av från den plats man fått tilldelad på PHS. Jag hoppas och tror att vi ska nå målet om 38 000 poliser till årsskiftet 2024-2025, säger Håkan Boberg.

Under de första tio månaderna 2020 valde 154 poliser att återvända till polismyndigheten. Cirka 28 procent av de som slutat av annan anledning än pension har valt att komma tillbaka sedan 2015. Under samma period har 582 poliser lämnat Polismyndigheten. Det är 171 färre jämfört med föregående år och är det lägsta antalet för motsvarande period sedan myndigheten bildades. Den totala personalomsättningen för poliser de senaste 12 månaderna är 3,3 procent, varav drygt hälften är pensionsavgångar. En bild som Håkan Boberg känner igen.

– Just nu har vi få poliser som slutar av det skälet att man vill pröva på andra jobb. Samtidigt har vi fått tillbaka fler som varit ute och prövat på andra yrken i samhället, vilket är positivt när man återvänder med ny och annan kunskap tllbaks till polisen. Naturligtvis har vi polisanställda som går i pension och tar med sig stor erfarenhet. Här är vår utmaning att ta tillvara den och tanka över den till nästa generation.

Taggar

4 reaktioner på Nio poliser välkomnas till Värnamo

Bäva månde sprängare, gatuskjutare, restaurangmördare, butiksrånare och annat löst folk i Värnamo polisområde!

Ni blir absolut inte sysslolösa i ert nya jobb, polisassistenter

Tja, tanka ni och bli gärna fler.
Man ser er så sällan.
Och ringer man in, så kopplas samtal bort.
Tänka sig, då hade man tur att det inte var mer än inbrott. Men ingen hade tid…
Vid liv? Vad kommer kanske härnäst?

Kommentarsfunktionen är stängd