Nyheter

Niklas krönika: Integritet i fokus

Nyheter I en krönika diskuterar Niklas Lindkvist integritet ur olika perspektiv.

I en krönika diskuterar Niklas Lindkvist integritet ur olika perspektiv. Bilder: Privat/Pressbild

Varför ska vi ha visitationszoner i vårt land? I min värld är det helt knäppt och korkat att polisen i förhand ska bestämma var och när dom ska ha möjlighet att visitera och undersöka en person. Jag tycker att polisen ska ha rätt och möjlighet att undersöka en människa, ett fordon eller en plats precis när och hur dom vill. Gör inte polisen så vid en fordonskontroll eller vid ett nykterhetsprov i trafiken? Inte sätter dom upp skyltar och varningstecken innan där dom exempelvis berättar att “På tisdag står vi och genomför en nykterhetskontroll och ett hastighetstest på Jönköpingsvägen mellan 8.00-10.00”. Ni förstår ju då vad som händer om någon klunkat i sig lite för mycket sprit under måndagskvällen. Personen i fråga tar ju antingen cykel, går eller kör en annan väg för att slippa att bli undersökt.

Vill polisen stoppa och kontrollera Kerstin som kommer slingrandes med sin rollator på en parkering vid en av våra matvarubutiker så ska dom självklart ha den möjligheten. Vill polisen kontrollera min tioåriga dotters regnbågsfärgade ryggsäck när hon är på väg till skolan så ska dom absolut ha den möjligheten. Vill polisen titta i någon hantverkares skåpbil så ska ju hantverkaren med ett leende öppna sina dörrar till skåpbilen och visa vad som finns i väskor och lådor. Så ni förstår, visst, det är bra med visitationszoner men jag tror mer på att polisen ska ha full möjlighet att stoppa och kontrollera människor och fordon för att på det sättet hitta vapen och annat skumt.

Nu vet jag att många säkert rynkar sin panna och kanske sliter sönder sitt hår och tycker att det är integritetskränkande. Och vet ni vad ni vad? Jag tror att vi får släppa det här ältandet och tjurandet kring integriteten.

Och nu när vi behandlar det här med integritet vill jag också lyfta upp fenomenet “Kameraövervakning”. Det är en väldigt bra idé att kunna övervaka ett område där man på förhand vet om att brott brukar begås. Men likadant som med visitationszoner. Polisen ska inte behöva informera om detta med skyltar och reportage och dylikt i olika medier. Släng upp lite kameror här och där i smyg och sen får vi reda på vem och vilka det är som springer runt med bomber och granater och vem som snor den där tröjan från någon av våra affärer. Och det kommer ju att synas ganska tydligt vem som har kastat den där stora stenen på någons bil och vem som slår sönder det där skyltfönstret till en butik på Storgatsbacken. Det skulle ju också bli väldigt uppenbart vad som händer under ett slagsmål. Visst vore det bra? Och varför inte hiva upp ett tjugotal drönare i luften som kan få surra likt humlor ovanför vår vackra stad? Tänk vad många brott som skulle lösas med detta. Jag tror att vi har kommit till en punkt där vi måste offra vår integritet.

Och visst, det kan säkert kännas märkligt att bli kontrollerad lite här och var men om det bidrar till en bättre värld, så varsågod.

Jag skulle inte ha några som helst problem om en liten kameraförsedd humla surrar fritt över mitt hus och filmar när jag går där i trädgården utan tröja och klipper mitt gräs, vattnar min häck, tänder min grill och pysslar med sånt som medelålders gubbar gör. Den surrande humlan får filma och spana på mig precis så mycket den vill eftersom jag vet och tror att den bidrar till en lugnare och bättre värld.

Njut nu av solen och de surrande och vackra humlorna!

Niklas Lindkvist

Taggar

Dela


11 reaktioner på Niklas krönika: Integritet i fokus

Hej Nicklas,

Det är just så här de flesta krigen börjar, när polisen får makt och missbrukar den. Men det kan inte alla veta, det krävs historia och erfarenhet för att veta sådant.

Hade man stängt gränsen och stärkt gränsskyddet för 25-30 år sedan hade vi aldrig haft detta bekymmer.

Bra skrivit!! Är Du oskyldig och har rent samvete har du inget att frukta. Man blir väl inte kränkt när man blir stannad för att blåsa, det är ju kontroll det handlar om inte att man ska kränkas.

Vem skall ta hand om dessa enorma datamängder. I och för sig kan det AI göra delar av arbetet, men någon måste stå för klassificering och farlighetsprövning. Med Niklas enkla logik så kan vi alla låsas in för att inkapaciteras, det vill säga förhindras att begå brott och en och annan potentiell kriminell kommer att vara förhindrad att begå brott och vi övriga kan ju roa oss med att skriva krönikor och öva strofer och komp på Neill Young-låtar!

Bra skrivet Niklas, de med negativa kommentarer har kanske rent mjöl i påsen. Har inget emot att bli visiterad själv, ställer gärna upp på det var jag än är för att komma till bukt med problemet vad det handlar om.

Mycket möjligt att du gillar övervakning Niklas, men tänk dig att ha en granne som sätter upp rörelsestyrd kamera som följer allt du gör vid din tomt och vad som sker på gatan. Vi har erfarenhet av sådan ”nyfiken” granne och det känns inte trevligt. Även om du Niklas inte skulle ha något emot att bli dokumenterad så kanske du skulle tycka det kännas obehagligt att dina barn blir filmade av en medelålders ”gubbe”.

Det bästa med värnamo.nu är dina krönikor Niklas och snabbare nyheter än stortidningen vi har☺️👌

Kommentarsfunktionen är stängd