Nyheter

Niklas håller garden högt

Nyheter Redan i den tidiga tonåren insåg Värnamobördige Niklas Andersson att kampsport blev en hjärtefråga. Som topprankad i den svenska MMA-ligan drömmer Niklas om att få hålla garden högt.

Som topprankad i den svenska MMA-ligan siktar Värnamobon Niklas Andersson mot toppen.  [1/4]

Under tiden i Thailand tävlade Niklas i brasiliansk jujutsu. Här är en bild från en BJJ-tävling på stranden.  [2/4]

Niklas i ringen mot blivande världsmästare Greg Crompton i VM i catch wrestling 2018.  [3/4]

Niklas tillsammans med tungviktsprofilen James Thompson.  [4/4]

Niklas Andersson är killen som inte räds några utmaningar. När han som fjortonåring insåg kampsportens möjlighet till välmående nappade han på idén och började träna jujutsu. Med tiden fick han upp ögonen för thaiboxning och brottning. 

– Jag träffade och började träna brottning med Kalle Krantz, en gammal brottare. Han introducerade mig sedan för MMA, säger Niklas. 

Mixed martial arts, eller i dagligt tal MMA, är en sport med sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt. Till skillnad från många traditionella kampsporter definieras inte MMA av hur utövaren ska genomföra en viss teknik, utan förklaras enklare av vad utövaren inte får göra.

– Jag gick min första match 2011. Jag fastnade för sporten från första början just för kombinationen av brottning och thaiboxning. Det började bli stort i Thailand och för att utvecklas ännu mer, valde jag att flytta dit och börja träna och tävla. 

Lagom tills det var dags att gå sin första proffsmatch i Thailand 2014, gick flyttlasset hem till Sverige i stället. Efter att ha tränat flitigt både på svensk och internationell mark, blev 2018 det stora comeback-året. Niklas började tävla för Jönköping Grappling Academy.

 – Jag var över till England och tävlade i världsmästerskapen i catch wrestling 2018. I den första omgången gick jag tre matcher. Det som var mest imponerande var att i första matchen mötte jag Greg Crompton, den blivande världsmästaren. Vi höll jämna steg och personligen anser jag att jag hade vunnit matchen, men domaren gick i motståndarens favör. Alla andra motståndare körde han över snabbt och jag förlorade tyvärr mina andra två matcher, eftersom jag var slutkörd.

Sedan den tävlingen har Niklas rönt stora framgångar, inte minst på hemmaplan. Han har varit rankad etta i den svenska MMA-ligan i 77-kilosklassen och har fortsatt att tävla framgångsrikt utomlands. Men under hösten 2019 var oturen på Anderssons sida.

– Jag var och tävlade i brottning i England. Några månader senare siktade jag på SM i MMA. Dagen innan jag skulle brottas, hade jag fått utslag i ansiktet. Läkarna konstaterade att jag hade bältros, vilket innebar att det inte heller blev något deltagande på SM heller.

För Niklas har karriären inneburit träning med några av världens främsta MMA-aktörer, bland annat tungviktsprofilen James Thompson. Niklas minns speciellt när den brittiska klubben ”The Snake pit” firade 70-årsjubileum 2018.

– Den gamla tävlingslokalen ligger i en hotellkällare. De slog på stort i samband med jubileet och när vi kommer in i den nya lokalen möts vi plötsligt av 2 000 åskådare. Det blev en atmosfär liknande en fotbollsarena.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Niklas håller garden högt

Skönt att se att Kalles grabbar från den där gamla källaren fortfarande ”köttar” på.

Kommentarsfunktionen är stängd