Nyheter

Nepotism i Värnamo 

Nyheter – Det är inte vänskap och hemliga uppgörelse mellan politiker som ska avgöra vem som får ett politiskt uppdrag, menar en insändarskribent.

När politiker ombesörjer arvoderade uppdrag till sina bekanta och vänner och det saknas en folklig majoritet bakom utnämningen då kallas det ofta för nepotism. Ibland hör man att nepotism är en form av korruption. 

Krafter inom Centerpartiet i Värnamo lyckades förmå övriga i alliansen att i kommunfullmäktige rösta bort kandidater som Centerpartiets medlemmar valt. 

Vid valet till ordförande i BUN passade i stort sett hela fullmäktige inklusive oppositionen på att sätta kniven i ryggen på Centerpartiets medlemmar. Endast Johan Hilding och två övriga centerpartister reserverade sig då i kommunfullmäktige till förmån för Centerns egna förslag. 

Alliansens representant som la fram motförslag vid valet i fullmäktige framförde att det inte rörde sig om en personfråga. Han hänvisade i stället till att det fanns ett avtal mellan allianspartierna angående vilka personer som skulle besätta ordförandeposterna i kommunen.  Budskapet var” avtal ska följas”!  

Enligt Centerpartiets kandidatförsäkran, vilken alla inom partiet som kandiderar för uppdrag har skrivit under med sitt namn, förbinder man sig att endast kandidera till poster man nominerats till av partiets medlemmar. Även Centerpartiets stadgar är klara på den punkten, avtal ska följas! 

Att låta sig väljas av fullmäktige utan att vara nominerad av sitt parti är ett avtalsbrott i Centern. 

Regelverket i stadgarna kring nominering är bland annat till för att motverka vänskapskorruption. Det är inte vänskap och hemliga uppgörelse mellan politiker som ska avgöra vem som får ett politiskt uppdrag.  

Gräsrot

Taggar

Dela


8 reaktioner på Nepotism i Värnamo 

Centerpartister måste totalt sakna förmåga att tänka taktiskt! Att i media hänga fram sin smutsiga byk, kan bara få ett resultat – väljarflykt!
Kom fram med bra politik för Värnamo kommun i stället. Pinsamt och tröttsamt att höra om era barnsligheter i media. Min röst får den som kan presentera seriös politik.

Ja denna soppa är inte lätt att hänga med i Beppe.
Den som var föreslagen av en oenig nomineringskommiTté till C-stämman blev nedröstad med stor majoritet. Det är Den som avsagt sig medlemskapet i C i dagarna. Den som istället blev vald (oCH numera arbetar på KD-Feddersen, vad det nu spelar för roll) borde därför också blivit den som fullmäktige valde till posten. Men det är här det konstiga kommer. På C-stämman där valet av ordförande i barn- och utbildningsnämnden begav sig blev några äldre herrar arga att de inte fick som de ville. En lämnade lokalen med orden ”Ni skall få detta genom fullmäktige också”, ingen förstod vad han menade för medlemmarna hade ju sagt sitt.

Men här kommer nepotismen in. Herrn pratade i hop sig med sina kompisar i andra partier och vips så frångick fullmäktige de principer som tidigare rått. Man valde därför den som nu avsagt sig uppdraget. Det är mot denna bakgrund som Centerns partistyrelse anmodat henne att ställa sin plats till förfogande. Det är pengar inblandat i detta så att kliva åt sidan kommer inte på kartan, detta trots att hon undertecknat en kandidatförsäkran där hon lovat att just kliva av om hon skulle lämna partiet.

Summa summarum; Pengar cho makt är goda grogrunder för nepotism. Nepotism kallas ju även vänskapskorruption som författaren till insändaren poängterar.

Vore trevligt om skribenterna kunde vara lite tydliga. För läsare som inte är fullt så initierade är det svårt att förstå vad ni menar. I en liten kommun som Värnamo känner ju alla alla. Att tala om vänskapskorruption när personer tydligen är föreslagna i demokratisk ordning på en stämma av medlemmarna, låter för mig lite magstarkt, eller?

Förstår inte riktigt vad ’Undrande’ far efter?
Vad är det som är diskutabelt?
Vad för något annat handlar diskussionen om då?
Tala ur skägget!

Enligt Linkedin så arbetar den person som föreslogs att ta plats som ordförande i BUN på K.D. Feddersen Norden AB där Torbjörn Egerhag är vd. Är inte det diskutabelt? Är det verkligen en diskussion om stadgarna eller något annat?
Undrande

En klar majoritet av centerns medlemmar valde denna person att företräda partiet som BUN ordförande och de är kände till var hen jobbar. Frågan gäller ju om den sittande BUN ordföranden står över regler och stadgar. Gäller inte reglerna och stadgarna för dem som har kompisar i kommunhuset?

Eller hur?! Jag undrar också det. Äkta svågerpolitik. Och det finns mer av det i C länsstyrelse kopplat till nämnda företag.

Det är väldigt allvarliga brott som våra Politiker sysslar med. Korruption är ordet.
CG

Kommentarsfunktionen är stängd