Nyheter

Nej till subventionerad måltid

Nej till subventionerad måltid

Nyheter Svante Olson (V) vill ha en subventionerad måltidsavgift för äldre men omsorgsnämnden föreslår att hans motion avslås.

I sin motion har Svante föreslagit att det på kommunens restauranger på äldreboenden blir en måltidsavgift på cirka 50 kronor.

Måltidsavgiften för pensionärer utan biståndsbeslut är för närvarande 69 kronor inklusive moms. Priset per portion är subventionerat med 17 kr. Under januari 2017 serverades i genomsnitt cirka 75 portioner per dag. Årskostnaden för subventionen är cirka 465 000 kr. Subventionen ska enligt tidigare beslut upphöra genom en gradvis höjning av måltidsavgiften.

En måltidsavgift på 50 kronor inklusive moms innebär att subventionen fördubblas till 34 kronor per portion. Svante Olson bedömer att antalet matgäster har minskat med 30 procent på grund av höjda priser. En utökad subvention kan då förväntas innebära fler matgäster.

Om antalet matgäster ökar till i genomsnitt 100 per dag med subventionen 34 kronor per portion blir årskostnaden l,25 miljoner kronor. Svante Olson bedömer att många äldre avstår från att äta ute på grund av kostnaden och att detta leder till en ökad isolering i stället för att stimuleras av samvaro i samband med dagens huvudmål.

Omsorgsförvaltningen bedömer att kostnaden för föreslagen subvention bör vägas mot kommunens övergripande mål om trygghet och attraktivitet. Politikerna går på förvaltningens förslag och föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen.

Kommunstyrelsen behandlar ärendet vid sitt nästa möte den 18 april och slutligen blir det fullmäktige som beslutar.

Taggar

Dela


1 reaktion på Nej till subventionerad måltid

Helt rätt! En 1,2Msek är ingenting för att de ska få en lite drägligare tillvaro. Ta hand om våra gamla.

Kommentarsfunktionen är stängd