Nyheter

Nedskräpning irriterar: ”Värnamo – en soptipp”

Nyheter Nedskräpning längs vägarna runt Värnamo stad skapar irritation bland kommuninvånarna. – Värnamo ska vara en grön och hållbar kommun. Så tusan heller, det ser ut som en soptipp! Menar en av dem.

En slängd flyttkartong står i diket intill Gröndalsleden.  [1/9]

En hjulsida ligger slängd i diket bredvid infarten till Borgen.  [2/9]

Plast ligger slängd i diket intill Gröndalsleden.  [3/9]

Plast ligger slängd i diket intill Gröndalsleden.  [4/9]

En plastdunk ligger slängd i diket intill Gröndalsleden.  [5/9]

En bit frigolit ligger inslängd i busken bredvid busshållplatsen på Götavägen.   [6/9]

Dikena vid Bredasten är fulla med skräp.  [7/9]

Dikena vid Bredasten är fulla med skräp.  [8/9]

Dikena vid Bredasten är fulla med skräp.  [9/9]

Flyttkartonger, hjulsidor, plastdunkar och frigolit. Listan på saker som går att hitta slängd i dikena längs stadens stora vägar kan göras oändligt lång.

– Värnamo marknadsför sig som en hållbar och grön kommun. Så tusan heller att vi är en hållbar kommun, det är en soptipp! Man kan inte säga att man är en hållbar kommun om man inte tar hand om skräpet. Det är nu vi måste ta hand om det, annars riskerar det att förmultna det i marken och då blir det fråga om miljöförstöring. Som skattebetalare så kan man kräva att det ska se snyggt ut i staden, säger en kommuninvånare till tidningen. 

Vi tog en tur längs Halmstadsvägen, Gröndalsleden, Ljussevekaleden till Bredasten för att bilda oss en uppfattning av läget. Längs vägen återfanns flyttkartonger, plastremsor, tejprullar, jackor och mycket mer slängt i dikena.

– Det är väldigt tråkigt med nedskräpning som tyvärr verkar öka år för år som går. Nedskräpning längs vägar åligger respektive väghållare att ta hand om. Kommunen är väghållare inne i Värnamo tätort och dessutom längs Gröndalsleden. Vid Bredasten ansvarar kommunen som väghållare för områdena söder om rondellerna. Trafikverket är väghållare norr om rondellerna, vägarna vid matställena norr om rondellerna och längs väg 27. Vidare är Trafikverket väghållare vid Ljussevekaleden. Trafikverket har entreprenör anlitad för väghållning inklusive renhållningen. Vi kan konstatera att när vintern viker och våren kommer i gång är det fullt upp med skötsel av kommunens vägområden och utemiljöer. Vintern ska städas bort och våren och sommaren ska hjälpas i gång, det är fullt upp så här års. Förhoppningsvis kommer även renhållningen i gång inom kort så vi får bort skräp även längs vägarna. Det jobbet görs med regelbundenhet cirka två gånger per år. Det ska även konstateras att verksamhetsutövare såsom restauranger har ett ansvar för skräp i och kring sina fastigheter och verksamheter. Det är en tillsyn som samhällsbyggnadsförvaltningen svarar för. Kontakt är tagen med ansvarig för gatudriften i kommunen som har tagit del av bildunderlaget. Det är en god hjälp att få sådana inspel, säger förvaltningschef Jesper du Rietz på teknik- och fritidsförvaltningen i ett mejl till redaktionen.

Förvaltningschefen får medhåll av Trafikverket i frågan.

– Nedskräpning är ett stort problem som kostar mycket pengar för både Trafikverket, kommunen och samhället i stort. De vägar som nämns är både kommunala och statliga. Gröndalsleden och Halmstadvägen är kommunens, väg 27 och E4 genom Bredasten är Trafikverkets. När det gäller Bredasten finns där också många verksamhetsutövare som har ett visst ansvar för det skräp som kommer från deras verksamhet. Så det krävs insatser från många för att hålla rent. Inte minst från oss alla som enskilda personer att ta hand om vårt eget skräp. Trafikverket plockar skräp utmed statliga vägar löpande under hela året, men på våren görs det största arbetet. Så just nu pågår skräpplockning generellt utmed Trafikverkets vägar. En extra insats utmed E4 och 27 genom Bredasten görs dessutom under maj och september varje år eftersom det blir extra mycket skräp i det området, svarar presskommunikatör Katarina Wolffram på Trafikverket i ett mejl till redaktionen.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Nedskräpning irriterar: ”Värnamo – en soptipp”

Kolla in diket bakom Ingo Bredasten .
Sällan sett så mycket skräp .

Dålig uppfostran, kan inte skylla på kostnader eller soptunnor, det är dålig uppfostran helt enkelt

En konsekvens när Stomsjö börjat ta betalt för att få sopsortera där. Småaktigt är vad det är, skicka personalen på tippen till att städa upp!

Kommunen har ju inga papperskorgar uppe heller. Kan gå långa rundor med skräp i handen och förstår att vissa inte orkar bära med sig skiten och slänger det i naturen. Hur svårt ska det vara att sätts upp lite papperskorgar med jämna mellanrum på g0ng/cykelvägar. Allvarligt talat.

Att det är skräp längs med Gröndalsleden är väl inte så konstigt med tanke på alla som ska till stomsjö med släp som inte förstår vikten av att lastsäkra sitt avfall. Och nej det går inte att köra med ett släp lastat med frigolitskivor och hoppas vår store ledare i himmelen håller skivorna på plats. Det krävs ett par spännband.

Ett av problemen är transporterna med släpkärra till Stomsjö.
Med lastnät skulle vi slippa en hel del skräp utmed Halmstadsvägen och Silkesvägen.

Det finns säkert många som sköter sig. Men det finns stor potential till förbättring.

Höj maten som köps genom lucka när man inte orkar gå ur bilen till dubbel avgift.

Även Stomsjö och gröna tippen behöver nog utbilda besökarna vad som ska slängas var 🌞

Men varför inte dra igång ett projekt där arbetslösa kan få komma ut och röra på sig lite?

Verkligen en viktigt fråga! Det ser för bedrövligt ut med all nedskräpning.

Kommentarsfunktionen är stängd