Nyheter

Naturen frontas i ny utställning

Nyheter I sommar presenterar designstudion Front en omfattande ny utställning, "Design by Nature", i Vandalorums formlada. Det meddelar Vandalorum i ett pressmeddelande i dag.

Designstudion Front grundades 2004 och består av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren. Deras arbete har fått stor internationell spridning och i utställningen "Design By Nature" får Värnamoborna möjlighet att ta en närmare titt på deras senaste alster. Bilder: Pressbilder

”Design by Nature” är ett projekt inom vilket Front under flera års tid dokumenterat platser i naturen och undersökt kreativiteten inom djur- och växtriket. Dokumentationen har bland annat skett genom 3D-skanning av sjöar, skogar, klippor, djurspår, iden, mossor och växter för att kunna studera och återge naturens avtryck som mönster och former. Materialet har inspirerat Front till en ny serie objekt och möbler som skapats genom traditionellt hantverk som vävning, tuftning, broderi, växtfärgning och modern teknik som digitalvävda gobelänger.

Front är en av Sveriges mest etablerade designstudios internationellt. Deras arbeten tar sin utgångspunkt i undersökningar och experiment där föremålen bär på en berättelse. Till sin hjälp i den kreativa processen har de bl.a. skapat objekt med hjälp av djur, genom avancerad teknik och i oväntade material. De har gjort sig kända för den i dag ikoniska hästlampan och de frihandsskissade möblerna i 3D.

Om Front
Designstudion Front grundades 2004 och består av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren. De formger och samarbetar med producenter både i Sverige och Europa, däribland Galerie Kreo, Kvadrat, Moroso, Swedese, Moooi, Vitra och Zero. Front har bl.a. mottagit  Torsten och Wanja Söderbergs pris och finns representerade på MoMA i New York, V&A i London, Centre Pompidou i Paris, M+ i Hong Kong, Nationalmuseum i Stockholm, Vitra Design Museum i Weil am Rhein och Röhsska Museet i Göteborg.

Delar av utställningen har tagits fram i samarbete med Stockholms möbelmässa 2023 där Front var hedersgäster. Projektet stöds av Konstnärsnämnden och till utställningen publiceras en katalog med stöd av Estrid Ericsons stiftelse.

Taggar

Dela