Nyheter

Nationell kampanj ska få fart på vaccinationer

Nyheter Under veckan pågår en nationell vaccinationskampanj i Sverige. Aktörer i Värnamo kommun kommer att vara en del av kampanjen med målet att nå ovaccinerade och de personer som ännu inte har tagit vaccindos två och tre.

Under veckan pågår en nationell vaccinationskampanj i Sverige. Aktörer i Värnamo kommun kommer att vara en del av kampanjen med målet att nå ovaccinerade och de personer som ännu inte har tagit vaccindos två och tre. Pressbild

Varför ska jag vaccinera mig och varför behövs en tredje vaccindos?

Även om smittspridningen går ner i vår och sommar så kommer covid-19 att finnas kvar. Vaccination ger ett mycket effektivt skydd mot allvarlig sjukdom. Även om du skulle bli smittad trots vaccination så får du mildare symtom. Om du har ett normalt immunförsvar är risken att bli så svårt sjuk att du behöver sjukhusvård mycket liten om du är vaccinerad.

Skydda andra

Som vaccinerad har du lägre risk för att smitta andra. Dels genom att du själv är skyddad mot att bli infekterad och dels genom att om du trots allt blir infekterad så är du sjuk kortare tid och utsöndrar mindre virus.

Bygg ett skydd för framtiden

Tre doser vaccin får numera anses som grundvaccination. Den som bara fått två doser har efter ett halvår mycket begränsat skydd kvar. En tredje dos ger ett mer effektivt och långvarigt skydd. Även om fler påfyllnadsdoser kan komma att behövas framöver (eventuellt med ett uppdaterat vaccin) så är grunden att man först fått tre doser.

Covid-bevis möjliggör resande

Nästan alla andra länder kräver någon form av covid-bevis för inresa. För EU-länder och en rad andra vanliga turistmål kommer det att krävas tre vaccindoser för att få ett giltigt covid-bevis. Alternativet är att testa sig inför resa och ett sådant test kostar ofta flera tusen kronor per person.

Vaccinera dig även om du varit sjuk

Även om du nyligen varit sjuk i covid-19 behöver du vaccinera dig med tre doser för att vara säker på att få ett bra skydd inför framtiden. Immuniteten som uppnås efter genomgången infektion kan variera mycket från person till person och du bör därför vaccinera dig så fort du återhämtat dig från infektionen.

Viktigt att tänka på

Bra liv Väster och Vråen har sin nya lokal på Jönköpingsvägen 107 D. Vi vaccinerar inte på respektive vårdcentral utan endast i vaccinationslokalen samt på de pop-up ställena som finns i bifogad blankett. Det kommer att finnas möjlighet till drop in-vaccinationer på på alla ställen.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela


1 reaktion på Nationell kampanj ska få fart på vaccinationer

Kommentarsfunktionen är stängd