Nyheter

Näst flest elbilar i Värnamo kommun

Näst flest elbilar i Värnamo kommun

Nyheter Allt fler väljer att köra laddbara fordon enligt färska siffror från Power Circle.

När förra året var slut rullade nästan 16 000 sådana bilar på landets vägar. Det är dubbelt så många som året dessförinnan. I Värnamo kommun finns det 60 registrerade laddbara fordon och det är näst flest i hela länet.

Efter en rekordstark beståndsökning under december uppgick den svenska flottan av laddbara fordon i slutet av förra året till 15 962 stycken, vilket innebär en ökning under året på 101 procent. Under december tillkom mer än dubbelt så många som någon tidigare månad, enligt siffror från elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle.

Ser man till Jönköpings län fanns det vid årsskiftet över 500 registrerade elfordon, varav 300 i Jönköpings kommun.

Från och med i år träder nya regler i kraft som påverkar både supermiljöbilspremien och reduktionen av förmånsvärdena för laddbara fordon. Rena elbilar får fortfarande 40 000 kronor i premie, men för laddhybrider halveras premien. Det maximala beloppet för reduktion av förmånsvärden för elbilar och laddhybrider sänks från 16 000 kronor per år till 10 000 kronor per år.

December blev en stark månad främst för laddhybriderna som stod för över 80 procent av ökningen. Helt dominerande var Mitsubishi Outlander, följt av VW Passat. Bland de rena elbilarna gick Tesla Model S starkast.

Samtidigt fortsätter laddinfrastrukturen att växa. Vid årsskiftet fanns 1 837 laddpunkter fördelade på 524 laddstationer. Under 2016 tros utbyggnadstakten att öka kraftigt till följd av satsningar inom Klimatklivet.

Den 9 februari kommer Länsstyrelsen att arrangera ett arbetsmöte med anledning av att det finns pengar att söka inom Klimatklivet för bland annat en utbyggnad av laddinfrastruktur.

Power Circle räknar med att det kommer finnas över 30 000 laddbara fordon på vägarna i Sverige innan året är slut. De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf och Tesla Model S. Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander och Volvo V60 vanligast.

Fakta/ Så många elbilar finns i länet:

Jönköping 300
Värnamo 60
Eksjö 59
Gislaved 36
Nässjö 29
Vetlanda 28
Gnosjö 20
Tranås 18
Habo 18
Vaggeryd 15
Aneby 5
Mullsjö 5
Sävsjö 3

Taggar