Nyheter

Förening vill förbättra förslag

Nyheter Bors näringslivsförening ser förbättringsmöjligheter med förslaget om förbifart Bor.

Förra veckan berättade vi om boende i Rona som hade synpunkter på Trafikverkets förslag över förbifart Bor. I en skrivelse till kommunen ansluter sig Bors näringslivsförening med förslag till förbättringar. Läs skrivelsen i sin helhet nedan:

Vi i Bors näringslivsförening vill börja med att säga att vi är positiva till att det kommer en förbifart till Bor och vi vill understryka vikten av att göra detta på ett för Bor så bra sätt som möjligt. 

Vår grundinställning är att vi nu har en bra möjlighet att synliggöra vårt stora industriområde med de möjligheter det kan erbjuda gamla och förhoppningsvis nya etableringar. Samtidigt är det angeläget att få till en bra och attraktiv infart/port till Bor. Ansluts Bors nuvarande industriområde, och det nya planlagda området, direkt till den nya föreslagna avfarten från riksväg 27 blir både avstånd och transporttid till E4 kortare är det är för exempelvis det nya området på Vita rör. Bor kommer då att uppfattas som väldigt centralt och därmed öka i attraktion.

Redan under 2019 började vi uppvakta företrädare för Värnamo kommun, både tjänstemän och politiker om vikten av en attraktiv infart om direktanslutning till industriområdet 2019 12/11 yttrade oss över detaljplanen för Området är den nya infarten till Bor ska placeras. 

När vi nu studerar Trafikverkets plan och underlagsmaterial för förbifart Bor, finns inte anslutningen för industriområdet med. Enligt Trafikverket finns inga sakskäl att inte ansluta området. Dessutom framgår i att busshållplatserna vid Drömminge-infarterna ska utgå – för industrin/företagen i Drömminge/Rona är hållplatserna viktiga. 

Det börjar nu bli bråttom! 

Våra synpunkter: 

När Bor får en ny infart är det ett absolut krav att industriområdet får en direktanslutning till den nya infarten, exempelvis vid Tryckevägen. Anlägg en rondell enligt samma modell som kommunen gjort vid Bredasten, då får både nuvarande så väl som den nya industriområdet bra tillfarter. Att som nu föreslå att behålla industriområdets anslutning ger många negativa effekter: 

– Dubbelt så långa anslutningsväg till nya riksväg 27 som i dag. Trafikverkets karta ger vid handen att det blir en omväg om cirka 500 meter och en stor höjdskillnad. Hela den positiva effekten att få ett visuellt intryck av industriområdet försvinner med denna omväg. 

– Det nya industriområdet kommer behöva ansluta sina gamla riksväg 27. Det här kommer att kosta betydligt mer, ta värdefull yta i anspråk OCH ge området sämre attraktion.

– I förslaget som det ser ut nu, ansluts industriområdet i Bors nya infart i en lång kurva. På motsatta sidan ansluts trafiken från Drömminge, Rona och Voxtorp. Det här kommer att bli en trafikfarlig lösning. 

Med anledning av synpunkterna vill Bors näringslivsförening träffa företrädare för Trafikverket och kommunen för att tillsammans komma fram till en bra lösning på anslutningarna. 

Taggar

Dela