Nyheter

Boende uppmanar till handling 

Nyheter Boende i Rona uppmanar Värnamo kommun att ändra i Trafikverkets planer för kommande förbifart Bor.

2+1-väg och 100-sträcka. Det är Trafikverkets ambition med projekt förbifart Bor. Illustration: Trafikverket

Trafikverket har planer på att bygga en mötesfri väg 27 förbi Bor. Målet är att sträckan ska bli en 100-sträcka med 2+1-partier. Trafikverkets mål är att byggstart sker 2022/2023. Just nu är förslaget ute på granskning. I en skrivelse till kommunen uppmanar boende i Rona, väster om Bor, kommunen att agera i frågan. 

Läs skrivelsen i sin helhet nedan:

Vi, cirka 30 hushåll boende i Rona, har nu via media fått information om nya riksväg 27 förbifart Bor. Just nu pågår granskningen av vägplanen och synpunkter ska insändas före den 29 april, vilket vi avser att göra.

Att flytta ut trafiken från Bors samhälle tycker vi är bra, men för oss boende i Rona blir den föreslagna vägsträckningen mycket sämre. 

– Resvägen mellan Rona och Värnamo blir cirka 5 kilometer längre enkel resa. Bor man i Rona och arbetar i Värnamo innebär detta cirka 225 mil extra resväg om året. Om båda i hushållet arbetar i Värnamo kan det innebära 450 mil extra resväg per år. Om familjen har barn med aktiviteter så tillkommer ett antal resor per vecka. Detta ger en ökad kostnad från 10 000 kronor till 40 000 kronor per år (bilkostnad 45 kronor/mil). För de företag som finns i Rona ökar kostnaden ytterligare då även arbetslön utgår för restiden.

– Restiden ökar med 10-15 minuter per dag. Det låter inte så mycket, men 225 resor om 10 minuter innebär att varje boende som arbetar i Värnamo kommer sitta närmare 40 timmar mer i bil per år på grund av nya riksväg 27.

– Kollektivtrafik. I materialet om nya riksväg 27 framgår att vår nuvarande hållplats för kollektivtrafik försvinner, vilket försvårar att bo i Rona utan bil. Det kommer även drabba våra ungdomars möjlighet att resa kollektivt. De ungdomar som idag pendlar till Finnvedens gymnasium, vad kan de förvänta sig för restider?

– Trygghet. Att komma längre från sjukhus, räddningstjänst och polis minskar vår trygghet. 10 minuters extra restid för en ambulans kan vara skillnaden mellan liv och död.

Vi boende i Rona är inte markägare, vilket gör att vi inte tidigare haft möjlighet att tycka till om vägplanen. Värnamo kommun, som borde försvara innevånarnas intressen, har inte heller efterfrågat våra synpunkter eller informerat oss om hur exempelvis gymnasielevernas skolskjutsar ska lösas.

Vi har nu en fråga, ett förslag och en uppmaning till Värnamo kommuns kommunstyrelse.

Vi undrar: Under den projekttid som förflutit, hur har Värnamo kommun agerat för oss boende i Rona?

Vårt förslag är att man vid brostugan arrangerar ett avkörningsfält i södergående riktning som ansluter till gamla riksväg 27, samt att man vid Ulåsavfarten arrangerar ett påkörningsfält. Då kan trafiken från Rona använda den tunnel som är tänkt för lantbrukstrafiken. Detta löser även den oerhört farliga utfart som i dag finns i Ulås. Vi har inga problem med att minska ner på vägens bredd eller standard så länge vi kan nyttja den. Lösningen med detta förslag är även bra för cyklister och långsamtgående fordon som annars ska köra på en 2+1-väg och skapa stora problem i den nya vägsträckningen. Även räddningstjänsten kan ta sig fram på denna väg för att underlätta och påskynda sitt arbete om och när olyckan är framme!

Vi uppmanar Värnamo kommun att tillskriva Trafikverket och få till en förändring i förslaget som minimerar de föreslagna olägenheterna.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Boende uppmanar till handling 

Verkar vara ett bra och genomtänkt förslag. Handlar ju bara om en detaljlösning som ger flera fördelar. Bra för boende, lantbruksmaskiner och mindre hinder för trafiken.

Tycker nog att 30 hushåll inte räcker för att stoppa en väg. Vägar behövs i vårt samhälle och då blir det helt enkelt något som får flytta på sig.

Haha, ja ska man lyssna på 30 personer som bor i Rona, som får lite längre tid till jobbet? När man tar både skog och åkermark för personer och river hus folk bor i? Man får nog tänka om i Rona och flytta eller gilla läget bara. Diskutera i stället förlusten för de med skogsmark och åkermark.

Kommentarsfunktionen är stängd