Nyheter

Nära nog fullt stöd till de enskilda vägarna

Nyheter Värnamo kommun täcker den del som staten inte ger för driften av det enskilda vägnätet

Arkivbild

Enskilda vägar finns runt omkring i kommunen företrädesvis på landsbygden och drivs av vägföreningar där boende eller människor med egendom utmed vägen är medlemmar. Statsbidraget till driften av de enskilda vägarna ger omkring 60-80% av kostnaderna. Resterande del, upp till drygt 95%, står alltså kommunen för. Dessutom finns det en del pengar man kan ansöka om för särskilda förbättringsinsatser.

Det enskilda vägnätet utgör i princip hälften av det totala antalet kilometer väg som finns i kommunen. Det allmänna vägnätet i Värnamo kommun är 647 kilometer enligt Trafikverket. Enskilda vägar, som får statligt stöd, består av 534 kilometer väg. Dessutom finns det ett antal vägsamfälligheter som inte söker statligt stöd och därmed inte finns i statistiken. Det är uppskattningsvis drygt 100 kilometer vilket innebär att det allmänna vägnätet och de enskilda vägarna omfattar i stort sett samma längd. Det finns kortare sträckor in till fastigheter som kallas enskilda påfarter och flera av dessa söker inga stöd alls men ingår i det vägnät som vi alla kan trafikera.

I Värnamo kommun betalades det ut totalt drygt 2 miljoner kronor under 2019. Den största delen var driftsbidrag till enskilda vägar med statsbidrag. Stödet till enskilda vägar utan statsbidrag var en mindre del av det utbetalda driftsbidraget. Dessutom betalades det ut omkring 700000 kronor i bygg- och beläggningsbidrag som vägföreningarna kan ansöka om.

Taggar

Dela