Nyheter

Något varmare 2023 än vanligt i Värnamo

Nyheter 2023 blev det varmaste året som uppmätts på jorden, men i Skandinavien var både våren och årsslutet i stället relativt kyliga. Vid mätstationen Hagshult var årsmedeltemperaturen något högre än vanligt, enligt preliminär observationsdata som Newsworthy har tagit del av.

Vid mätstationen Hagshult var årsmedeltemperaturen något högre än vanligt under 2023. Arkivbild: Per Bunnstad

Årsmedeltemperaturen vid Hagshult, 13 kilometer norr om centrala Värnamo– den enda aktiva, SMHI-anslutna mätstationen från vilken det finns medeltemperaturer i Värnamo kommun – var i fjol 7,2 grader, en halv grad högre än genomsnittet de senaste 30 åren. Det visar Newsworthys beräkningar, som bygger på delvis preliminär observationsdata från SMHI.

Av fjolårets månader var fem varmare än normalt: januari, februari, maj, juni och september, medan fyra var kallare genomsnittet för de senaste 30 åren: mars, april, juli och november.

2023 bjöd på 14 dagar med topptemperaturer över 25 grader, vilket är färre än vanligt, och 24 frostdagar, vilket även det är färre än vanligt.

Den allra högsta temperaturen uppmättes vid Hagshult den 26 juni, då kvicksilvret nådde 28,7 grader. Den kallaste noteringen togs på samma plats den 9 mars: −23,6 grader.

Nederbördsmässigt var 2023 ett blötare år än vanligt vid Hagshult. Totalt föll 993 millimeter nederbörd vid stationen, att jämföra med de senaste 30 årens genomsnitt på 804 millimeter. Månaden med mest nederbörd var augusti, med 225 millimeter.

I landet som helhet blev 2023 ett blötare år än normalt, drivet av ovanligt stora nederbördsmängder i södra halvan av landet.

Taggar

Dela