Nyheter

Musikalisk stumfilmsupplevelse inviger filmhistorisk festival

Nyheter En hundraårig stumfilmsklassiker med musik framförd live i biosalongen på klaviatur, fiol, slagverk, loopar och sång. – Det blir en oförglömlig totalupplevelse när ”Gunnar Hedes saga” inviger Värnamo Filmhistoriska Festival torsdag 20 april, säger Kalle Boman, konstnärlig ledare för Värnamo Filmhistoriska Festival.

Filmaffischen från premiäråret 1923.  [1/3]

Huvudrollsinnehavarna Mary Johnson och Einar Hansson i en scen ur ”Gunnar Hedes saga”  [2/3]

Duon YoJuliet har skrivit ny musik som de framför live i biosalongen vid visningen av ”Gunnar Hedes saga”. Duon består av stråkmusikern Julia Sandwall samt slagverkaren och sångerskan Yohanna Eek Björnulfson.  [3/3]

Sverige var en filmisk stormakt för 100 år sedan och en av stjärnorna på stumfilmshimlen var regissören Mauritz Stiller. Hans film ”Gunnar Hedes saga” från 1923 har nu restaurerats digitalt av Svenska Filminstitutet. Det är en mycket fri tolkning Selma Lagerlöfs klassiker ”En herrgårdssägen”. Lagerlöf själv ogillade filmen, men recensionerna var däremot positiva och huvudrollsinnehavarna Mary Johnson och Einar Hansson hyllades för sina insatser. Fotograf var den legendariske Julius Jaenzon.

I filmen förlorar Gunnar Hede sitt förstånd och hans livs kärlek kämpar för att få honom tillbaka, bland annat genom att spela på sin fiol.

Fiol blir det även i biosalongen, då stråkmusikern Julia Sandwall tillsammans med slagverkaren och sångerskan Yohanna Eek Björnulfson framför nykomponerad musik live.
– Att skapa musiken har varit en extremt spännande resa för oss två om duo. Hur låter till exempel ledmotivet för någon som inte får följa sin dröm? Hur får man en scen att andas psykisk ohälsa eller psykos? Och hur skriver man musik med funktionen att hela en annan människa? säger Julia Sandwall.

Duon kallar sig YoJuliet och producerar filmmusik till olika filmare, men det här är första gången duon gör musik till en stumfilm.

Efter filmen blir det invigningsmingel nere på Madame Brasserie & Café. Då fortsätter Julia Sandwall att spela, nu tillsammans med sångerskan, pianisten och kompositören Nina Åkerblom Nielsen. Jönköpingsduon bjuder på filmisk musik i 30- till 50-talsanda.

Dagen efter invigningen håller Yohanna Eek Björnulfson och Julia Sandwall en föreläsning om sitt arbete med att skapa musik till stumfilmen.

Själva invigningen förrättas som tidigare meddelats av den folkkära skådespelaren Inger Nilsson och nöjesjournalisten Fredrik Strage.

Taggar

Dela