Nyheter

MP: Inför en miljörabatt till husbyggare som satsar på solenergi

Nyheter I en motion till kommunfullmäktige vill Miljöpartiets Jörgen Skärin att Värnamo kommun inför en miljörabatt för husbyggare som väljer att satsa på solenergi. Läs motionen i sin helhet nedan.

I en motion till kommunfullmäktige vill Miljöpartiets Jörgen Skärin att Värnamo kommun inför en miljörabatt för husbyggare som väljer att satsa på solenergi. Bilder: Pixabay Montage: David Alin

Vi i Miljöpartiet vill att kommunledningsförvaltningen ger i uppdrag till mark- och exploatering att ett incitament ska finnas för att investera i förnyelsebar energi vid tomtförsäljning av nyexploaterade områden för villabebyggelse. Denna motion vill skapa möjligheter till att Värnamos blivande husägare blir producenter av solenergi och på detta sätt klimatanpassa sina nya fastigheter till de mål som vi och Sverige har uppsatta enligt Agenda 2030. Miljöpartiet vill att en miljörabatt kan ges vid tomtförsäljning på 100 000 kronor eller 25 procent av tomtpriskostnaden, om köparen åtar sig att investera i minst 10 kilowatt solenergi i fastigheten. Denna energiförsörjning ger samhället en robusthet till grön omställning och en vinn-vinn för både kommun och husmedborgare in i framtiden för hållbart byggande. Denna morot ger kommun möjlighet till en aktiv grön energiomställning och en hållbar bostadspolitik. 

Miljöpartiet yrkar med anledning av ovanstående 

Att fullmäktige ger i uppdrag till kommunledningsförvaltningens mark- och exploateringasvdelning att ta fram en solcellsmiljörabatt på 100 000 kronor eller 25 procents rabatt på villatomtpris vid försäljning. Rabatten avräknas vid köpekontraktets kontrakterande av minst 10 kilowatts solenergiproduktion på fastigheten. 

Värnamo 2021-09-15

Miljöpartiet /Jörgen Skärin

Taggar

Dela


4 reaktioner på MP: Inför en miljörabatt till husbyggare som satsar på solenergi

Det här förslaget är ännu ett raden av sådana med vilka partiet tror sig kunna rädda ”klimatet”.
Men dessa solpaneler kommer inte att ha den minsta påverkan av detta. Till detta kommer att de likt vindkraft är ett ineffektiv sätt att producera el. I synnerhet i det kalla solfattiga och ofta snöiga Norden. Det här är ett rent slöseri med skattemedel som skulle kunnat användas till bättre miljöändamål. Dessutom innebär det att en specifik grupp i kommunen gynnas. Frågan är om förslaget över huvud taget är lagligt enligt kommunalgen.

100 000 kronor av skattemedel för att finansiera något som ger minskade intäkter till staten i form av energiskatter med mera, som baseras på varje såld kilowattimme! Hur ska detta skattebortfall och de minskade intäkterna för energibolagen återbördas? Lägger man över förlusten på den fasta avgiften i stället så att kunden inte kan tjäna något i slutänden? Kommer energiskatten att höjas på egenproducerad el? Konsumenten blir själv ansvarig för sin solanläggning med allt vad det innebär i form av underhåll, eventuella besiktningar med mera.

Vore det inte enklare att kommunen i samband med bygglovet kräver att de nya fastigheterna skall utrustas med ”miljöteknik” som solceller, solvärme, ackumulatortank med mera i stället för att subventionera välbeställdas konsumtion?

Helt rätt! Det här är ett förslag som ligger helt i linje med Miljöpartietss övriga förslag om att nå ett ”Hållbart” samhälle där de välbeställda gynnas.
Exempelvis partiets nya vurm för att allt skall drivas med el. Elbilar till exempel kostar en förmögenhet om 500 000 kronor och uppåt. Vilka vanliga löntagare har råd med detta?

Kommentarsfunktionen är stängd