Nyheter

MP: Från inspirationskock och äldrecenter till ny simhall

Nyheter Satsningar inom skola, äldreomsorg och planer på en ny simhall. Kollektivet står i fokus när Miljöpartiet presenterar sin budget.

Anställningen av en inspirationskock med fokus på vegetarisk mat, satsningar på äldrecenter och en ny simhall är flera av höjdpunkterna i Miljöpartiets budget. Montage: David Alin

I går berättade vi om Socialdemokraternas budget. I dag är det Miljöpartiets tur att presentera sitt budgetförslag för 2022–2024. Precis som Socialdemokraterna baseras Miljöpartiets budgetberäkningar på materialet som kommunens ekonomiavdelning presenterade under budgetberedningen. Partiet föreslår oförändrad skattesats. 

Med satsningar på kostnadsfri kulturskola och Teknikcollege samt stärkt elevhälsa strävar partiet efter att allt fler elever ska klara av sin skolgång. För att förbättra personalhälsan och möta digitaliseringen inom äldrevård och omsorg plockar partiet bort sparkravet på 3 miljoner kronor och tillskjuter 1 miljon kronor för att skapa så kallade äldrecenter ihop med region Jönköpings län. Med investeringskostnad för en framtida simhall, anställning av en inspirationskock på serviceförvaltningen samt ytterligare en fältassistent för att förebygga ungdomsbrottslighet genomsyrar budgeten partiets ambition om en hållbar framtid för Värnamo kommun.

Här följer partiets budget i korthet:

– Borttaget sparkrav på barn- och utbildningsförvaltningen

– Avgiftsfri kulturskola och Teknikcollege (2 miljoner kronor 2022 + 1,5 miljoner kronor 2023)

– 2 miljoner kronor till elevhälsan 

– Borttaget sparuppdrag på omsorgsförvaltningen 

– 1 miljon kronor till omsorgsförvaltningen för att skapa så kallade Äldrecentraler ihop med region Jönköpings län

– 650 000 kronor till medborgarförvaltningen för anställning av ytterligare en fältassistent 

– 1 miljon kronor till tekniska förvaltningen för miljöutredningar av deponier 

– 750 000 kronor till serviceförvaltningen för att anställa en inspirationskock för mer vegetarisk mat i skolan

– 28,5 miljoner kronor från potten ”Utökad simbassängyta sporthallen” tillskjuts projektet ”Ny simhall i Värnamo” 

”Miljöpartiets budget ger ett gott ekonomiskt resultat på 4,3 procent i genomsnitt för perioden 2022–2024. För att möta de investeringsutmaningarna som framtiden bär med sig bör nettodriftkostnadens resultat inte understiga 2,5 procent då avsikten är att minska kommunens lånevolymer gällande investeringar”, skriver partiet i sammanfattningen.

Taggar

Dela