Nyheter

MP fick flest röster i Horda

Nyheter En ökning på 1,9 procent och sammanlagt 36 röster till Miljöpartiet på riksnivå gjordes i Horda valdistrikt   

Statistik från Newsworthy och Valmyndigheten

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Miljöpartiet ut att fortsätta sin nedåtgående trend, och minskar för tredje valet i rad sedan 2010, till 2,4 procent av rösterna i riksdagsvalet i Värnamo kommun.

Klockan 23.40 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Värnamo färdigt. Då hade Miljöpartiet samlat totalt 503 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 2,4 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Miljöpartiet blev minst av riksdagspartierna i Värnamo. 

Det preliminära valresultatet innebär att Miljöpartiet tappat i Värnamo, tvärtemot i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Miljöpartiet med 0,1 procentenheter. Det är tredje valet i rad som Miljöpartiet tappar väljare i riksdagsvalet i Värnamo.

Miljöpartiets allra bästa val i Värnamo sedan bildandet 1981 var 1994 och 2010 (4,3 procent).

Miljöpartiet starkaste valdistrikt i kommunen var Horda, där de fick 4,7 procent av rösterna. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Dunkehalla i Jönköpings kommun (8,8 procent) och i hela riket Skarpnäck 2 Brotorp i Stockholms kommun (29,4 procent). 

Värnamo kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 3,2 procent av rösterna Miljöpartiet ett mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 3,2 procent av rösterna i valkretsen, ett oförändrat resultat jämfört med sist. Det skulle gör att Jönköpings läns valkrets inte skickar någon miljöpartist till riksdagen det här året.

Miljöpartiets väljarstöd i Värnamo placerar kommunen på nionde plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).

Miljöpartiet har just nu 5 procents stöd i hela riket. Det innebär att partiet ligger lägre än riksresultatet i samtliga kommuner i valkretsen.

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela